Проф. Кантарджиев спокоен: Covid става сезонен вирус

Проф. Кантарджиев спокоен: Covid става сезонен вирус

Точно преди 1 година на 8 март доказа първите случаи на COVID в болницата в Габрово и в болницата в Плевен. Това бяха безсънни нощи за колектива на лабораторията и голямо натоварване за болничните заведения. Цяла нощ на осми получавахме материали от хора. Тогава нещата бяха много по-различни от сега. Тогава имахме 2 работещи лаборатории. Сега има 110. Това каза пред БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

„Като грешка отчетох, че лекари създадоха недоверие, оттам идва страха. Не плашим, говорим с цифри, споделяме опит от други държави“, каза още той.

„Финансовият въпрос е много важен. Когато някой каже – няма анализ, този човек не очаква ли да му плати министерството да хвали ваксините и не очаква ли пари от МС една програма за промоция. Мога да ви кажа – пари не съм взимал за промоция на ваксини въпреки че всеки добронамерен човек може да види моите лекции. Не съм взимал пари за тези неща. На сайта на министерството има всичко, което се знае“, каза проф. Кантарджиев.

„В нашата страна има британската мутация. Другите мутации ги чакаме с готовност, но трябва да гледаме да не ги допускаме. Засега всички мутации с изключение на нигерийската последна декември месец, която е описана. Караш по-леко, но ще имаш температурата, гърлобола за седмица-10 дни. Ако стане такава мутация, която не се покрива от ваксините ще ни се наложи есента да правим друга ваксина. Засега такава мутация няма и няма нужда от трета ваксина. Според мен ходът на пандемията е около 2 години, след което има вероятност коронавирусът да придобие сезонен характер“, добави още той.

„Засега производителите застават зад 2 дози от 1 ваксина. За мен една доза е напълно достатъчна“, добави проф. Кантарджиев.

„Спирането на плановия прием се прави в интерес на здравето. Нашите колеги лекари при най-малката заплаха ще направят операция геройски, както в момента оперират и хора с коронавирус включително“, каза той.

„За 1 година за коронавируса знаем повече, отколкото за повечето вируси. В топлото време ще намалее. При по-топло време мутациите няма да се задържат в обществото“, каза още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *