Проф. Кантарджиев: След 20 дни ще има значително увеличение на COVID болните

Днес сутринта има 393 нови случаи. Има още 20 дни, докато настъпи значително увеличаване на броя на случаите. В тези 20 дни е хубаво хората да се ваксинират. За това призова пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев – консултант по ваксинационния процес към Столичната община.

По думите на проф. Кантарджиев юли е бил последният спокоен месец по отношение на заболеваемостта от COVID-19. Той призова хората да се ваксинират, защото през есента, когато има много случаи ваксинирането ще е рисково. „Защото, когато се събират много хора на едно място, за да се ваксинират, голяма част от тях могат да се заразят“, обясни вирусологът.

Той изтъкна, че около половината ваксини, които са поставени вчера в страната, са поставени в Столичната община. В 5 мола в последните месеца бяха разкрити ваксинационни кабинети. Кабинети има и в две читалища в София – в „Младост“ и в „Христо Ботев“. По думите му е много важно да се мотивират хора от големи колективи да се ваксинират – като тези в хранителните вериги, градски транспорт и т.н.

Проф. Кантаджиев обясни, че пунктовете ще бъдат снабдявани с ваксини „ритмично“. Той обясни още, че страната ни е подписала договор за следващите години, ако настъпи промяна във вируса и във ваксината, да имаме модерни и спасяващи ваксини.По думите му сегашните циркулиращи щамове не изискват нови ваксини, каза още той, защото генетичните линии се покриват от ваксините. Но при нова мутация, имаме договор със „Пфайзер“ за 2022-2023 за променена ваксина срещу новите още неизвестни варианти. Засега ваксини има, но ако много хора изведнъж решат да се ваксинират и епидемичната ситуация е рискова, не е добре – рискува здравето на хората, повтори още проф. Кантарджиев. Кантарджиев заяви, че нищо не се прави за организацията на болничната помощ, а имаме още 20 дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *