Проф. Кантарджиев: Ваксинираните с „АстраЗенека“ трябва да изчакат два месеца

Нашата страна одобрява сертификатите за ваксинация, защото това е един от начините за овладяване на разпространението на вируса. Мисля, че нашата страна прави много активна политика в това отношение. Това каза в сутрешния блок на БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев.

На европейско ниво сертификатът съдържа много малко данни – името, нивото на антитела и имунен отговор и дали си ваксиниран, отбеляза той.

Ваксината трябва да се прилага според указанията на производителя – ако е указано, че тя е ефективна само след две дози, значи трябва да се прилага така, посочи проф. Кантарджиев.

Моето мнение за ваксинираните с „АстраЗенека“ е, че трябва да се изчака два месеца от първата ваксина и след това спокойно могат да се направят двете ваксини на „Пфайзер“ през 21 дена, посочи той.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести обясни, че тромбозите при ваксиниране с „АстраЗенека“ са установени при много редки случаи и то само при първа игла. При втората игла няма установени случаи на тромбоза, подчерта той.

По думите му цената на PCR тестовете у нас е висока заради голямото търсене. Когато медицината е пазар и бизнес, стават такива неща, заяви проф. Кантарджиев.

Той увери, че България ще получи достатъчно ваксини за постигане на колективен имунитет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *