Проф. Иво Петров: Ваксините работят успешно, вече има достатъчно доказателства

Големият въпрос е доколко да наблегнем на ваксинацията и доколко да останем отворени, за да възстановим обществения живот. Смятам, че е въпрос на национална отговорност да подхождаме правилно към имунизацията – тоест не само към общите, но към специфичните мерки, каквато е ваксинацията. Това заяви в студиото на „Денят започва“ кардиологът проф. Иво Петров.

„Затова смятам, че и двете решения са правилни – постепенно да отваряме нормалния начин на живот и да се премине към по-масово ваксиниране на населението“, каза още той. Според него вече има достатъчно доказателства, че ваксините успешно работят срещу пандемията.

„Въпреки скептицизма на някои относно ваксинацията и личния избор, който често е негативен, тези 60% в България, които искат да се имунизират, ще бъдат достатъчни, защото можем да добавен още 10-15%, които са прекарали заболяването и имат естествен имунитет. Така ще се събере тази критична маса от 70%, за която говорят епидемиолозите и която ще е достатъчна да се прекрати разпространяването на вируса“, прогнозира кардиологът.

По думите му проблема с недостига на ваксини ще се реши чрез сключването на договори с повече от три фирми. Той обърна внимание и на руската ваксина „Спутник V“.

„Вече имат публикувана фаза 3. Имат отлична комбинация от много висока ефикасност – над 90%, и практически никакъв сигнал от гледна точка на безопасност. Така че има ваксини“, подчерта проф. Петров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *