Проф. Ива Христова: Ваксините спират на 89% и делта варианта

Проф. Ива Христова: Ваксините спират на 89% и делта варианта

– Проф. Христова, да тръгнем от новината за сертификатите, които ще се издават за 90 дни при стойност над 150 (BAU). Това число ни защитава от боледуване въобще или от по-тежко боледуване?

– Първо, шансът за се разболеем е много по-малък. Второ, ако все пак се заразим, ще бъде леко, като малка настинка, а доста вероятно дори безсимптомно. Абсолютно пропорционално е на титъра на антителата – колкото по-висок е, толкова по-малко вероятно е да се разболеем.

– Долната граница е 150, а при колко сме напълно защитени?

– Никога не може да се каже кога си напълно защитен. Някои организми правят висок титър, друг по-нисък. Няма горна граница.

– За сравнение, средно при ваксинираните какво е нивото на антителата?

– Много е различно и се мени във времето. Месец след втората доза е най-висок титърът. После много бавно спада. Няма шанс, както някои питат, днес да имаш, утре да нямаш. Да отговоря, в пъти нагоре е нивото при ваксиниране над цитираните 150 единици по BAU.

– Добре, не се ли доказа вече, че ваксините са ефективни и защо толкова хора още не вярват, най-вече у нас, Румъния и Русия?

– От една страна има много фалшиви новини в социалните мрежи. Често заглавието и авторът на статията са верни. Отдолу вече няма нищо общо с истината. Организирана заблуда, казват, че се прави за пари.

От друга страна българинът, когато няма достатъчно надеждна информация, лесно се поддава на конспиративни теории. По-скоро недостатъчно образованата част от обществото ги приема твърде бързо.

– Тоест, вие лично нямате никакви съмнения в тяхната ефективност?

– За близо година използване на ваксините се видя ясно, че имунизираните много по-рядко боледуват и много по-леко го изкарват. Затова като чуя, че някой се е разболял, първо питам – ваксиниран ли е. При положителен отговор, не го мисля, защото ще го изкара леко.

Има изключения, но те са при хора с тежки придружаващи заболявания или сред първите ваксинирани, където антителата са доста намалели. Обратното, при неваксинираните е притеснително, защото делта вариантът води до тежко протичане. Според проучването – до два пъти по-чести хоспитализации. Тежко и бързо уврежда белия дроб, спада сатурацията.

– До колко ваксинираният пренася вируса, защото много хора вадят това като аргумент срещу сертификатите?

– Шансът да го пренесе ваксиниран е много, много по-малък. Бих го нарекъл имагинерен. В медицината няма 100 процента. Но едно е да си болен, да кихаш да кашлящ, за разнасяш огромно количество от вируса. Друго е да си ваксиниран.

Да, може да носиш някакво количество вирус, но то ще е минимално, защото антителата му пречат да се размножава. Говорим за огромна разлика!

– Делта вариантът пробива ли по-лесно ваксините, както мнозина твърдят?

– Ваксините, които са разрешени у нас и съответно лицензирани от ЕМА, са ефикасни при делта варианта. Разликата е минимална. Ако при първоначалния вариант на коронавируса ефективността на ваксините беше 94-95, при делта е 88-89 процента. Няма какво друго да направим – ваксините са единственото спасение.

И в разгара на пандемията е отличен момент да се имунизираме. Дори след първата доза има някаква защита. Пак е нещо! Вирусът сега толкова лесно се предава, че ще обиколи всички неваксинирани, непреболедували или отдавна боледували.

– Четох един от топ специалистите в Германия, който прогнозира, че делта вариантът ще покоси още тази зима всеки един от неваксинираните 30% население на страната?

– Така е, трудно ще се спаси човек. Гледам какво става около мен. Който беше прескочил, сега нагази в тази вълна. Не е късно! Ваксинирайте се!

– Откритият и у нас ДЕЛТА ПЛЮС вариант по-заразен ли е, по-тежко ли протича боледуването?

– Това е подвариант. 10 процента по-лесно се предава спрямо делта. Припомням, делта към беше около 60 процента по-заразен от британския. Тоест, малко покачване спрямо делта, но пък като прибавиш 10 процента към тези 60, вече става повечко.

Ако ДЕЛТА ПЛЮС се наложи изцяло, ще вдигне заболяемостта с 10 процента. За по-тежко протичане – няма такива наблюдения. Клиничната картина е една и съща.

– Има ли вече наблюдения коя ваксина е най-ефективна, без да имаме за цел търговска реклама?

– Не знам как да го кажа без търговска реклама. Може би, че ваксините с информационна РНК имат по-висок процент на ефективност.

– Тоест, новото поколение ваксини са по-добри?

– Да.

– Чухме оптимистични нотки, че започва спад на заболяемостта от КОВИД у нас?

– Светлина има, и то голяма, зелените сертификати вече изиграха важна роля. Спадът е факт и ако не постъпваме глупаво, ще продължи. Отпуснем ли се, ще се покачи отново.

– Учените поне преди година изчисляваха, че реалният брой заразени е 11 към 2 спрямо откритите. Като добавим и ваксинираните – останаха ли толкова много хора за заразяване в България по най-груба сметка?

– Ооо, има много още за разболяване, за съжаление, колкото и грубо да смятаме. Преди оставаха доста скрити случаи, тъй като валидни бяха само PCR тестовете. Може би не 11 към 2, но 3 или 4 пъти повече реално се заразяваха.

Сега с лесните антигенни доста по-малко остават скритите случаи. Те са два пъти повече от PCR-ите. Но и сега има скрита заболяемост. Който иска болнични, се регистрира. Но много хора на свободните професии избягват. Допускам, че сега съотношението на регистрирани към нерегистрирани е 1 към 1.

– Родители продължават да се притесняват от т.н. щадящи тестове, има ли причина?

– Как ще се притесняват! Аз дори за тези тестове, при които се бърка в носа, се учудвам, че притесниха родителите. Та те се използват от години дори при бебета, когато се взима микробиология на обикновена хрема.

Всички сме си водили децата. Но нека се съобразим с родителите. При плюнката няма абсолютно нищо притеснително. Щяло да тежи психически. Няма да тежи, ако знае родителят, че детето отива да учи в напълно безопасна, защитена среда.

– Имаше протест на майки, че не са точни тестовете, може да дадат фалшиво положителен резултати и да доведат до куп главоболия в семейството, докато мине и PCR-ът?

– Трудно ще дадат фалшиво положителен резултат поради спецификата им. Точни цифри не мога да дам, но бързите антигенни тестове имат добра чувствителност сравнение с PCR-ите, които са златнияj стандарт. Чувствителността е над 80 процента.

– Този делта вариант по-лесно ли заразява децата?

– По-началото заразява по-често децата, защото те останаха непреболедували при предишните вълни. Най-вече по-големите деца. Няма от какво да се притесняват, нека не ги плашим. Но делта вариантът удря два пъти по-често децата.

– Ще цитирам пак ваш колега, че няма риск за децата с изключение на тези с вродени болести, които за съжаление ги има?

– Да, по-тежко го карат и те, и деца със затлъстяване. Но има достатъчно лекари и места в болниците за тях, нека не всяваме излишна тревога.

– Задава ли се нова вълна след делтата, тъй като мутациите на този вирус нямат край?

– Нека си починем първо от делтата. Зависи накъде ще мутира вирусът. Затова е важно да се ваксинираме, а не да го оставим да си разиграва коня.

– Може ли по-спокойна пролет да караме?

– Трудно е да се каже. Не е ясно колко дълго ще продължи тази вълна, колко ще почиваме. Но вирусът няма да се откаже да мутира. Затова пак призовавам – ваксинация, иначе новата вълна може да е по-тежка.

– Да не плашим пак хората, но така може да се реваксинираме с години?

– Нормално за грипните вируси. Нищо повече, за да плашим хората. А и една ваксина на година не е нищо сравнение с това да те удари КОВИД. Дори не говоря за критични случаи. Но виждам познати, преминали през болестта, как с месеци се задъхват. По три пъти почиват, докато отидат до магазина. Едва ли някой го иска!

в. „Марица“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *