Проф. Иван Илчев: В ЕС Северна Македония може да е по-вредна за нас и от Сърбия

– Проф. Илчев, Западът ни притиска сериозно да свалим ветото пред старта на преговори за членство в ЕС на Северна Македония. Имаме ли полезен ход, след като не е добре нито да отстъпим, нито да си опъваме отношенията с евролидерите?

– Трудно ми е да дам препоръка. Ситуацията действително е лоша и това се дължи наред с останалото и на недобре взети наши решения при подписването на Договора за приятелство и добросъседство с Република Северна Македония през 2017 г. В него много по-точно трябваше да бъдат формулирани нашите искания, да има срокове за изпълнението на тези искания. Сега в договора те са направени като пожелания, които могат да се разтягат във времето. Точно това правят и в Скопие.

Отделно от Запад ни притискат, защото не могат да разберат за какво е спорът. За това пак ние сме виновни, за съжаление – в продължение на стотина години не водим тази пропаганда, която трябва да се води по отношение на Македония.

– Нормално ли е тема за Северна Македония да разклати кабинета у нас след изтеглянето на „Има такъв народ“?

– Това не интересува европейците, това са си вътрешнополитически спорове и проблеми. Те не контактуват с отделна партия, член на коалиционно правителство, гледат позицията на кабинета, на президента, националната позиция.

А що се отнася до поведението на лидера на ИТН Слави Трифонов, по професия съм историк, а не психиатър, за да давам подобни обяснения.

– Може ли Брюксел да е гарант, че след като Северна Македония започне преговори за членство в ЕС, ще спазва правилата?

– Твърдо не. Нямаме механизъм, чрез който да действаме по този начин, нито Брюксел има такъв механизъм. Нито пък Скопие ще се съобрази с него. Както казах още преди месеци на премиера Петков, това е прехвърляне на отговорността на следващите правителства, на следващите поколения политици. При това доста неелегантно прехвърляне на топката.

– Има ли изобщо ключ и къде е той за отпушване на блокираните ни отношения със Скопие?

– Първото нещо, което аз бих направил, е списък на ангажиментите, които е поела Северна Македония, с отметки кои от тях е изпълнила до този момент. А пет години са достатъчно време, за да бъдат изпълнени повечето ангажименти. Но ми се струва, дано не бъркам, че съседите не са изпълнили нито един от ангажиментите.

Не виждам защо се проявява подобна едностранчивост – натиск се упражнява върху България, но не и върху Република Северна Македония. Защо навън не разбират нашите претенции към съседите? Ако говорим откровено, Европа не разбира същността на нашия спор и още по-важно – не се интересува от него. Преди седмица ходиха двама колеги историци и един филолог да представят нашата позиция в Европарламента в Страсбург. Доста иронично в нашите медии писаха, че имало само 8-10 души, уважили презентацията. Всъщност подобно снизходително отношение не е основателно.

Поставям въпроса така: в момента в африканската държава Буркина Фасо има конфликт между близките народи Моси и Бамбара, които в Средновековието са били в империята Моси. Представяте ли си колко наши депутати ще проявят интерес, ако в нашия парламент дойде представител на моси или на бамбара и да иска да обясни ситуацията в неговата държава?! А за съжаление ние за Европа, въпреки всички себевъздигащи декларации, които правим, сме комай толкова непознати, колкото Буркина Фасо за България.

– От какво не можем да отстъпим в спора със Северна Македония?

– Непрекъснато говорим „не можем да отстъпим“. Не си даваме сметка, хората не познават историята, че като стигнем до 20. век в тези спорове, в нашите учебници също има неща, които подлежат на корекция – отговарят по-скоро на нашите желания, отколкото на реалността. Така че ние в никакъв случай не сме безгрешни.

Но дотам, докъдето сме стигнали, до този момент, това, за което настояваме и опитваме да прокараме, е тенденцията в световната историческа наука. А това, за което настояват колегите ни от Скопие, е изкривената представа за средновековното минало, която се преподава в Северна Македония.

Има и друго – очакваха се много бързи резултати от това правителство, които не могат да бъдат постигнати. Ето, да речем, открива се самолетна линия София-Скопие, хубаво. Но нито един бизнесмен не може да си позволи да подпише подобен договор без предварителен анализ дали губи, или печели от него.

А ние го направихме, за да покажем, че вървим в правилната посока. Да, но линията до Скопие спря, полетите спряха. Посоката е правилна, но не можем да очакваме бързи резултати. Основният проблем на нашата политика е, че не се действа стратегически – така, че да се получат положителни резултати след 15-20 години. Иска се това да стане веднага, да се гласува веднага в Страсбург, в Брюксел, в София, в Скопие. Да плеснем с ръце и да се прегърнем, както казваше поетът. Но така не се получава.

– Ще промени ли двустранните ни отношения вписването на българите в конституцията на Северна Македония, каквото е основното ни искане в момента?

– Не разбирам какво ще промени това. Очевидно политиците ни имат някакви съображения, които не мога да разбера, защото това няма да промени в никакъв случай политиката на правителствата в Скопие. И ние по никакъв начин не можем да защитаваме правата на народ, който е вписан в конституцията на друга държава. Това е все едно да защитаваме правата на якутите в едноименната република в състава на Руската федерация.

– Но защо не става нищо и с промяната на съдържанието в учебниците?

– Там можеше да стане – ако имаше натиск, ако имаше поставени срокове, най-важното. Но срокове в договора нямаше и се получи тази задънена улица. Абсолютно нищо не е променено в техните учебници.

Още преди две години предложих на външната министърка в правителството на Бойко Борисов да се поиска от Министерството на образованието в Скопие да пуснат циркулярно писмо до техните учители за историческите въпроси, по които сме постигнали съгласие. И че се препоръчва на учителите при преподаването да се придържат към договорените формулировки. Дали щяха да го направят, е друг въпрос, но този акт щеше да покаже, че в Скопие имат все пак някакво желание да изпълняват договорките.

– Защо съседите не са склонни да изпълнят никакви условия, въпреки че те са кандидат-членове за ЕС и са зависими от нашето становище?

– Явно имат много по-добра програма за представяне на техния образ, на националните им искания. Гледал съм нещата, които говорят – че България разпалва конфликти. А в ЕС никак не обичат държави, които разпалват конфликти. Всъщност Република Северна Македония няма реалистични искания към нас, затова нашите искания към тях са представяни като разпалване на конфликт. И не можем да се отървем от този образ на разпалвачи на конфликти.

Съседите умеят да се поставят навън по-добре от нас. Така беше поставена и югославската пропаганда. Помня много добре как вървеше тя – по същия начин.

Вицепрезидентът Илияна Йотова е предприела много правилна инициатива, насочена към бъдещето, дано успее. Ние в последните 30 години закрихме 10-15 лектората в Европа, докато македонците откриват нови и нови лекторати. В тях се подготвят млади хора, които ще станат научни работници, журналисти, политици и ще оформят образа на Северна Македония в съответните страни. За съжаление, ние не откриваме, а закриваме лекторати.

– Ще успеят ли да осъществят съседите този Месец на македонско-американското културно наследство в САЩ?

– О, продължават легендата, че македонец открил Америка – известният Алонсо де Охеда, Драган от Охрид. Помня много добре лудия автор, който пишеше за него, идваше в списание „Отечество“ и се хвалеше с бележка от библиотеката на Ватикана, че признавали откритието му. Всъщност бяха му изпратили любезно писмо, с което благодарят за изпратената книга и му пожелават успех в изследванията – стандартният отговор в такива случаи.

Но явно сега съседите са привлекли към каузата си някои сенатори.

За съжаление, организацията на нашите емигранти в САЩ е много слаба. Нашата емиграция е трудолюбива, за няколко години се замогват и стават дори горната част на средната класа. Но истински заможни хора, каквито имат най-вече гърците и по-малко сърбите, сред нашата емиграция почти няма. А от истинските заможни хора се очаква да влияят на гласовете на своите сънародници в Щатите. Нашата група на български емигранти е много малобройна и твърде трудно влияе в подобни ситуации.

– Не трябва да ни учудва гневната реакция на Албания, която също е блокирана за преговори с ЕС, тъй като е в пакет със Скопие, нали?

– Шегата на албанския премиер, който нарече македонския си колега премиер на бъдеща Западна България, е доста жестока. Това е като в народната приказка „Казвам ти, дъще, сещай се, снахо“. Албанците отдавна, от началото на 90-те години, смятаха, че Македония е изкуствена държава, която предлагаха да бъде разделена, ясно как. Една четвърт от населението в Северна Македония са албанци. Още тогава казваха: Защо не разделим страната и да се свърши с този македонски въпрос. Това бяха думите на местни политици при мои посещения в Албания.

Още преди 2 години настоявах нашата политика да бъде да се разделят Северна Македония и Албания, да не се движат в пакет към ЕС. Защото ние нямаме никакви претенции към Албания, но имаме сериозни претенции към РСМ. Само че аз, разбира се, не съм никакъв фактор, а някакъв си експерт. Не знам защо политиците ни не го направиха. Можехме да прокараме такава линия, да настояваме за нея през Брюксел.

– Как гърците успяха да накарат македонците да си сменят името на страната, да се откажат от древния символ Звездата на Вергина, а ние не успяваме да постигнем съгласие по историческите теми?

– Скоро от САЩ се върна мой колега – проф. Георги Гунев, чете лекция и в Пловдивския университет. Той казваше, че по време на кампанията на Гърция за смяна на името на Македония на всеки магазин, собственост на гърци в Щатите, се веело гръцкото знаме и лозунги „Не на Звездата на Вергина“, „Македония е гръцка“. Сега, по време на българската кампания, никъде не видях българското знаме, казва проф. Гунев.

И аз имам красноречив спомен от САЩ – купувах от кварталния магазин сирене с надпис „най-хубавата гръцка Фета“. Но през отворената врата на склада видях, че собственикът вади сиренето от тенекия с български надпис „Родопа“. Т.е. чудесната фета се оказа българско сирене.

– Учудващо ли е, че при над 100 000 македонци с български паспорти само 3500 се осмелиха да се афишират като българи в преброяването тази година?

– За мен това, че толкова хора са се записали като българи, е просто поразително. След 100 години антибългарска пропаганда, след 100 години насилия, репресивна политика, особено в годините след Първата световна война и след Втората световна война, но не само тогава, все пак да се намерят 3500 души, които да се пишат българи, изисква гражданска смелост. Това в много случаи ти затваря пътищата за развитие, за изява.

– Колко фатално е, ако Скопие не започне преговори за членство в ЕС през юни?

– Не виждам за някого да е фатално. ЕС се опасява, че ако РСМ не започне преговорите, ще е податлива на руското влияние. Аз съм абсолютно сигурен, че това влияние няма да изчезне в Северна Македония. Впрочем то не е насочено пряко към Скопие, както пролича и от забраната на северомакедонското правителство самолетът на руския външен министър Сергей Лавров да прелети над територията им. Руското влияние в РСМ минава през Сърбия, а сръбското влияние в Северна Македония е много силно. Там има цели поколения политици, общественици, журналисти, бизнесмени, възпитани в Сърбия или в духа на сръбските идеи за Балканите.

Не е страшно, ако Северна Македония, която вече е член на НАТО, не започне преговори за членство в ЕС.

Нямам навика да пророкувам, но този път ще го кажа – мисля, че ако Северна Македония влезе в ЕС, по спорните въпроси, които засягат и нашите интереси, тя ще е по-вредна за България, отколкото би била една Сърбия.

– Как все пак да се справим с езика на омразата между двете страни, насаждан повече от век на съседите?

– Трябват целенасочени усилия, да гледаме 20-30 години напред. Познавам хора в Северна Македония, които казват: Зная, че моите баба и дядо са били българи, но аз се чувствам македонец. Никой не може да им го забрани, нито пък може да се определи законодателно. Този възел ще се развърже много бавно. За съжаление съседите нагнетиха напрежение в двустранните отношения с реакцията си на Договора за добросъседство.

Хубавото е, че такъв език на омразата в България няма – няма обвинения към тези, които се чувстват македонци. Наскоро млада колежка защити дисертация в Института по етнография към БАН за националното усещане на ръба на трите държави България, Македония и Сърбия – Куманово, Кюстендил, Босилеград. Разказваше, че била в кафене в Куманово с млади хора и поздравили техен приятел, който се връщал от София с новия си българския паспорт. Младежът казал: „Е, па да, потурчийме се!“. Това, че някой е с български паспорт в Северна Македония, не означава, че се чувства българин. Често БГ паспортът е просто средство за по-удобно пътуване и бизнес. Подобно на доскорошната практика в ЕС да се получава гражданство срещу инвестиции.

в. „Марица“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *