Проф. Гетов: Ако нямате симптоми след 1-а игла, слагайте 2-ра

Ваксината не пази на 100 %. Няма нещо, което може да ви гарантира, че няма да се разболеете никога. Затова дори имунизираните трябва да продължат да спазват мерките, защото вирусът продължава да се разпространява“. Това заяви представителят на България в Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов пред Нова тв.

Ученият припомни най-големият коз на инжекциите – че спасяват от хоспитализация и тежко боледуване. Той даде за пример Израел.

„ЕМА заключи, че е налице вероятна връзка между ваксината на AstraZeneca и появата на тромбози. Поради което тази седмица е одобрена промяна в продуктовата информация на ваксината. Тя ще бъде налична на езиците на държавите членки в сряда“, обясни специалистът.

По думите му генералната теория е, че механизмът на вируса и пораженията от него по някакъв начин се екстраполират върху механизма на действие на самата ваксина. „Самите симптоми, които се появяват след имунизация – главоболие, повишена температура и т.н., са присъщи и за заразените с COVID-19″, поясни проф. Гетов.

Професорът препоръча поставилите си първа доза от векторна ваксина, без да имат странични ефекти, да сложат и втора. „Рискът да се появи проблем след това е почти нулев“, увери професорът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *