Проф. Георги Рачев: Много гръмотевични бури през май, започват след дни

На Великден последното, което ще ни трябва е чадър, а температурите ще напомнят повече не на пролетни, а на летни. Това обяви пред БТВ климатологът проф. Георги Рачев.

Очертава се период на много хубаво време. Климатологът поясни, че през следващия месец май по традиция ще има много гръмотевични бури, най-вече в следобедните часове. „Няма да вали от сутрин до вечер, но ще ги има всичките тези типични за този период от годината явления“, заяви Рачев. И добави, че днес, на Разпети Петък, е ден за смирение и не се върши никаква работа.

„Днес, духът трябва да покаже на тялото, че той е водещ, макар че те винаги са заедно. Тези, които са избрали да почиват, ще спечелят, защото се очертава прекрасно време. В следобедните часове само в планинските райони може на превали, но като цяло времето ще бъде слънчево“, каза проф. Рачев.

„Навръх Великден чадърите ще бъдат абсолютно излишни. Ще бъде топло, приятно и без валежи, с температури до 25-27 градуса. А от понеделник започва слабо понижение на температурите със захлаждане, но температурите остават високи. Като цяло обаче, изпращаме април с 2-3 градуса по-ниски от обикновеното“, посочи той.

Това е месецът на гръмотевичните бури, повтори той. Такива се очакват най-скоро във вторник – 4 май, в Централна и Северна България.

До средата на май месец ще имаме нормални температури и нормални количества валежи, посочи проф. Рачев.

На 6 май отново ще има леко понижение на температурите, но ще бъдат в рамките на нормалното – в границите между 17-23 градуса.

След Гергьовден настъпва едно хубаво и топло време, каза климатологът, който допълни, че ще си има явления от градушки и дъжд. „Ще бъде сухо и топло време, а април беше студен и хладен. Но през май ще има много по-малко валежи“, каза той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *