Проф. Георги Рачев: Коледа ще е студена и без сняг

Проф. Георги Рачев: Коледа ще е студена и без сняг

Няма да е снежна Коледа, ще има слънце, но ни очакват температури от -7 градуса, съобщи климатологът проф. Георги Рачев в „Тази сутрин“.

Този петък дъждът в София започва отрано и ще се опита да го обърне на сняг. Във вторник и сряда в столицата ще е най-студено. Следващите дни от север и североизток в България ще нахлува студен фронт. През уикенда ще има снеговалеж, който ще продължи и в понеделник в Североизточна България, отбеляза климатологът.

Има разминаване между американските и европейските ми колеги в прогнозите за времето заради въвеждане на нова система зад океана, но вероятно във вторник ще имаме консенсусно виждане за времето в края на декември. Според америкнаците на 27 и 28 декември ще вали дъжд, каза проф. Рачев.

Условията са перфектни за начало на ски сезона. Има голяма снежна покривка в планините, като на Безбог тя достига 2 метра.

„Не си спомням 15 години назад с такъв летящ старт да започва сезона“, коментира Рачев.

Климатологът обаче предупреди скиорите и сноубордистите, че сега е времето на т. нар. прашни лавини, тъй като снежната покривка не е слегнала и трябва да са особено внимателни, особено ако са фрирайдъри и карат извън пистите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *