Проф. Генчо Начев: Готвим се за най-лошото, много бързо стигнахме нивата от октомври

Проф. Генчо Начев: Готвим се за най-лошото, много бързо стигнахме нивата от октомври

Много бързо стигнахме нивата от октомври, защото явно вирусът става по-вирулентен. Това заяви проф. Генчо Начев, директор на болница „Света Екатерина“, по повод ситуацията с коронавируса у нас. Той подкрепя затягането на мерките и смята, че ограниченията изобщо не е трябвало да падат.

Проф. Начев заяви, че Спешната помощ в София е на предела. 25 екипа за София не стигат, увеличават ги на 30-35.

„Всичко може да се плати, но хората имат някаква граница на издържливост, не знам докъде хората в Спешната помощ могат да издържат“, предупреди специалистът.

Пред бТВ той каза, че легловата база е заета на над 75%. „Ние се готвим за най-лошото. Ще се наложи някои болници изцяло да станат COVID. Има стремглаво повишение на болните пациенти. Смъртността расте“, добави още проф. Начев.

Той коментира, че затягането на мерките, което се готви в София, е най-сигурният начин, с който можем да въздействаме на вируса. Въпреки, че трябва да има баланас между икономически и медицински мерки, животът на хората остава приоритет, подчерта проф. Начев.

„Цифрите като говорят, всички мълчим. Не знам защо хората са уморени. Да, има нещо, което ограничава свободата, но никой от нас не е останал гол и бос и гладен“, коментира той.

Напомни също, че децата стават рискова група. „Ще излезем от тази затегната примка, когато ваксинирани и боледували надвишим 70%“, заяви проф. Начев.

И добави, че не е доказана връзка между тромбообразуването и ваксината на АстраЗенека.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *