Проф. Генчо Начев: Българинът първо коли прасето, после се грижи за сърцето

– Вие се сблъскахте челно с COVID-19, изкарахте го тежко, разказът ви от първо лице?

– Наистина беше доста тежко. Изкарах го за около 10 дни. Започна само с една кашлица. Нито температура, нито друг симптом. Накрая бях 13 килограма отдолу само от мускулна маса.

– Нямате поражения, за каквито се говори често?

– Не, добре съм. И тогава казвах, че съм добре, нищо че изкарах тежък коронавирус. Иначе враговете ми се радват, а аз искам да завиждат (смее се).

– Имате ли увеличен брой пациенти със сърдечни проблеми след изкаран ​ковид?

– Има, но не мога да кажа точни числа, тъй като никой не води подобна статистика. На третия месец след болестта идват с нарушения на ритъма или промени в кардиограмата, които могат да имитират исхемична болест на сърцето. Но в по-голямата част тези проблеми отшумяват на шестия месец. Това е моето наблюдение, без да правя официално проучване със статистически достоверни резултати.

– Имитират исхемична болест, казвате, това е опасно, да не се объркат хората?

– Затова трябва да се направи изследване, тази имитация да бъде отхвърлена. Иначе може да се окаже лошият вариант – тази имитация хич не е била имитация.

– Поуплашени ли идват в кабинета ви?

– Това е индивидуално. Има уплашени, има и такива, на които не им пука въобще. Но тези, които са го изкарали, знаят, че не е шега работа. Пак казвам, има хора, които го карат накрак, разбират само от ПСР-а, че са заразени. Зависи и от интелектуалното ниво на човека. Гледате ги тези сбирки в момента, направо пир по време на чума. Има много хора, които не приемат реално нещата, а с това вредят, един път, на себе си, втори път – на околните.

– Като че ли това не успяваме да разберем една година ​- дори да сме здрави и прави, може да заразим майката, бабата, лелята…

– Разбира се, може да не сме болни, но да заразим другите. Затова трябва да спазваме всичките тези мерки – маски, дезинфектанти, лична хигиена.

– Вие сте опитен професионалист не само като кардиолог, но и като ръководител. Като че ли е в патова ситуацията държавата – от една страна, болничните легла се изчерпват, а от друга, се изчерпва търпението на хората и силите на доста бизнеси?

– Непрекъснато се търси този баланс, но не трябва да се люшкаме от една посока в друга. Аз не мисля, че е точно така. Здравната система издържа на всичко това. Както виждате, при нужда се увеличават леглата и ковид отделенията. При спад те минават отново за лечение по специалности, както са били преди това. Не вярвам, че могат да се изчерпат леглата, защото има доста незает ресурс. Притеснително е обаче увеличената заболеваемост на 100 000 население. Това е сериозно. Просто трябва да се спазват мерките.

За мен е правилно решението да се действа по места в зависимост от бройките заболели. Не трябва да се налагат мерки за цялата държава, защото със сигурност ще страдат и хора, и бизнеси, без да има нужда. Но на първо място трябва хората да разберат своята лична отговорност. Здравето е най-важно.

Ние не можем да оставим и икономиката, после да се чудим как да не умрем от глад. Хиперболично казано. Нашата икономика се държи стабилно, показва макар и минимален ръст, не трябва да я оставим да рухне. Това е валидно за цял свят. Чета икономисти, очакват една криза, която да продължи 10 години.

– Значи одобрявате мерките?

– Одобрявам ги, даже ако аз трябваше да ги определям, щяха да са една идея по-строги.

– Какво трябваше още да се направи?

– Вижте другите държави, имат вечерен част, но хората не протестират. Разбират, че така трябва да бъде.

– Но пък доцент Кунчев каза точно на брифинга, че и това не води до успехи, като цитира Сърбия и Гърция.

– Сърбия да не я гледаме, а държави като Германия и Франция. Не забравяйте, че и Франция караше пациенти в Германия, Белгия също. Това са държавите със стабилен стандарт, с харесвана здравна система и медицински услуги. И видяха зор. При нас нямаше чак такъв! Като изключим логистиката на малоумници, които разкарваха пациенти от една болница в друга. Тези неща изчезнаха. Всички разбраха, че няма шега с тази работа. Преодоляно е, поне за мен.

– Как върви ваксинацията според вас, за мнозина не са добри темповете?

– Всичко, което идва като ваксини, се прилага. Няма прахосано. Гледам в нашата болница, но не само. Новият регистър също ще помогне много. Ето, днес имахме ваксини, които да приложим. Влизаме в регистъра с електронен подпис – на директора, разбира се. Виждаме записаните и звъним по телефона. Това е доста добро начинание. Лошо е, че няма достатъчно ваксини. Но това не е проблем само на България, а идва от фирмите производители. Чета, че вече има одобрение за Европа и за ваксината на „Джонсън и Джонсън“. Тя е еднократна, отзивите от Америка за нея са добри. Не зная как ще протекат нещата със „Спутник“ и китайската ваксина.

– Мнозина поискаха веднага внос на руската ваксина…

– То не зависи от нас, много сме малки да го решаваме. Има европейски власти. Вярно, всяка държава е в право да използва лекарства, които прецени. Но след като няма одобрение, съществува риск. Трябва управляващите да преценят дали този риск е по-голям от риска да не се ваксинират хора. Или обратното. Аз не мога да направя преценката.

– Унгария, Словакия поръчаха.

– Националната комисия има право да одобри ваксина, но на нейна отговорност. Не е прецедент. А и Орбан си е чепат човек.

– Имате наблюдение, наистина ли се повишава желанието на българина да се ваксинира?

– Определено! В началото имаше негативизъм, недоверие. Сега не е така. Увеличава се броят на записалите се. Факт е, бройката ваксини не стига за желаещите. Но дано наистина започне ритмичност на доставките, както се обещава. Има и търговска война според мнозина, ето, успяха да очернят ваксината на „АстраЗенека“, без да претендирам дали е повече или по-малко добра от другите. Естествено, че ще има търговска война, тук играят много пари. Който си мисли обратното, той е наивник. В момента работим при нас с „АстраЗенека“, защото това ни дават от РЗИ. Не мога да кажа „тя е с 30 или 50 процента по-лоша или по-добра“. Тези оценки се правят на базата на резултати, които обхващат изследването на 100 000 души в продължение на цяла година. И тогава се сравняват. Никой още няма такава информация. Специално при нас не е имало усложнения при „АстраЗенека“, а и при другите.

– Доколко пречи ковид на вашата работа като кардиолог?

– Доста. При нас има намаление от 30 процента на пациентите. Това е много. От друга страна, спряхме хубавата практика веднъж в месеца да изпращаме мобилни екипи за безплатни профилактични прегледи в страната. На всякакви места, където липсва достатъчно специализирана помощ. Хората бяха много щастливи, кметовете също, защото осигуряваха само помещение. Ние носехме апаратура, идваха не само кардиолози, но и съдови хирурзи, лабораторни лекари, всички необходими. Така отсявахме пациенти, които вече се нуждаят от високопрофилирано изследване. Да не говорим, че сме пращали кола, като се съберат 4-5 души, защото наистина са бедни хората, да не плащат билети и хотели по София. Ала го спряхме още като се чу за ковида миналия февруари.

– Банален въпрос, но кога мислите, че ще свърши тази пандемия?

– Септември-октомври. Ваксинацията, преболедуването на голяма част от населението ще дадат щит.

– Макар че има повторни заразявания, втора и трета мутация…

– Има ги, но не се кара толкова тежко.

– Да минем към „вашата“ тема – има ли вече култура българинът как да пази сърцето си?

– Все още не. Докато му казваш, че е за операция, а той отвръща – „нека заколя прасето и след това“. Или да омъжи дъщерята. Но пак е индивидуално. Има хора със здравна култура, следят хранене, движение, евентуални придружаващи заболявания. Други си казват „точно мен няма да ме хване“ или „колкото Господ е дал, толкова“.

– Препоръките ви за здраво сърце?

– Поддържане на тегло, двигателна активност, хранене. Това са свързани неща. И контрол на заболявания, ако има такива ​- високо кръвно, диабет, висок холестерин. При нужда да се пазят диети. И най-важното – при симптом да се отиде на лекар. По-добре да се окаже, че му няма нищо на човека, отколкото да се неглижира. После става и по-трудно за лечение, и по-скъпо, и мъките за човека са по-големи.

– В момента оперирате ли от сърце болни от коронавирус?

– Естествено. Имаме си защитни облекла, след това изолираме тези пациенти в интензивното на ковид отделението. Отделена е операционна специално за заразени пациенти, естествено.

– При тях е по-рисково вероятно всяко хирургическо действие на сърдечносъдовата система?

– Няма как да го оставиш, докато оздравее от ковид. Ако има дисекация, какъвто пациент с ковид приехме наскоро. 50 процента от случаите с дисекация умират през първите 48 часа, ако не бъдат оперирани. Прилагат се всички лекарства и за ковид, това е. Дори и да е малко по-рисково, другият риск е несравним.

„Марица“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *