Проф. Габровски: 90% от новите случаи на COVID-19 са с британски щам

Проф. Габровски: 90% от новите случаи на COVID-19 са с британски щам

90% от новите случаи на COVID-19 са с британски щам. Това заяви пред БТВ зам-директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. Николай Габровски. Той призова хората да спазват противоепидемичните мерки, тъй като от това до голяма степен зависи разпространението на COVID-19.

Проф.Габровски обясни, че спирането на плановия прием и плановите операции се прави с цел да се подготвят за песимистичен вариант на разпространение на заболяването. По думите му малко над половината от леглата в най-голямата спешна болница у нас са заети.

Зам.-директорът на Пирогов коментира още, че разхлабването на мерките у нас става постепенно. По думите му се търси баланс между мерките на изолация и нормалния живот, защото всеки иска да живее нормално. „ В крайна сметка вие решавате дали да идете в ресторант или не. Ако сте в рискува група не е задължително да идете.“, коментира още специалистът и посочи , вчера времето е било много и подходящо човек да се разходи и види навън с приятели.

„Надявам се лятото, стоплянето на времето и по-дългия ден да са на наша страна и да имаме една малко по-спокойна есен.“, заключи проф. Николай Габровски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *