Проф. Виткова: Болниците си подбират пациентите със скъпи пътеки, затова „нямат места“

Недопустимо е да се обикалят четири болници и в крайна сметка пациентът да почине. Това каза проф. Мими Виткова относно поредния случай, при който жена почина, след като обикаля с линейка в търсене на болница.

Проф. Виткова добави, че болниците си подбират пациенти със скъпи пътеки, защото са превърнати в търговци: “Трябва да се променим философията. Не може да продължим с този пазарен уклон. Това променя психиката на работещите в здравната система”, заяви тя.

„Електронните системи на болниците и на спешната помощ не са свързани. Ние наблюдаваме брой легла, специалисти и пациенти на хартия. Но на практика нито има толкова легла, нито толкова специалисти“, заяви адвокат Мария Петрова.

Според Петър Галев има интереси, които стоят зад това да няма единна система за здравна помощ. По думите му професията парамедик е унищожена през годините в България.

По думите на адвокат Петрова пазарният принцип е бил наложен като единствен водещ.

Според нея има неравнопоставеност на пациентите – за болните от ковид има повече легла отколкото за други болни.

“Ние сме държавата в Европа с най-много болници. Поставя се въпроса дали ние имаме лекари. Ние допуснахме всяка 3-етажна кооперация да се превърне в болница и да работи по скъпи клинични пътеки”, заяви адв. Петрова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Иван Гешев унищожил документи за КТБ на вилата си, твърди бивш министър
Next post Извънземни направили Ванга пророчица, явили й се като рицари в бяло