Проф. Витанов: Около критичните стойности сме, страната „потъва“ бавно

Експертите в борбата с коронавируса зорко следят кога клъстърното разпространение минава в дифузно. Данните сочат, че репродуктивното число се покачва. 1,24 е то за страната. Увеличават се и областите, които влизат в „червената зона“. Това обобщи математикът на Националния оперативен щаб (НОЩ) проф. Николай Витанов.

За днес стойностите в София-град показват покачване до 1,60. В Пловдив – 1,26, а във Варна – 1,17. Влошава се положението и в Бургас, където покачването достига 1,97 към 7 март.

„В най-големите области виждаме, че положението се влошава. „Страната също потъва бавно“, коментира пред Nova проф. Витанов.

„Мотаме се около критичната стойност. Критичната стойност се очаква във вторник – сряда, когато ще прехвърли 1,3 за страната“, посочи още той.

Той обясни, че все пак ситуацията не е толкова зле колкото през ноември. За успокоение числата са още малки, но вече сме в трета вълна и трябва да сме предпазливи.

Защото, по-думите на проф. Витанов, много зле са общо 13 области от страната. Други три са с бързо влошаване на заболеваемостта. Засега само Търговище може да се похвали с добри параметри на разпространение на вируса.

Най-тревожно е положението в Бургас, Велико Търново, Враца, София-град, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Силистра, София-област, Смолян, Хасково и Шумен. Ситуацията в Габрово, Разград и Русе ще се влоши бързо.

Проф. Николай Витанов посочи, че червената лампа светва след 2000 случая на заразени. До 5000 нещата са тревожни, но не и ескалиращи.

На въпрос какво ще се случи, той отговори: „Е, това вече зависи от нашето поведение и ваксинационната кампания. 50 000 ваксинирани натискат вълната надолу с 1%“.

Математикът припомни, че към момента решението на НОЩ е мерките да се взимат локално спрямо ситуацията по региони. Ако обаче нещата продължат да стават зле, не е изключен и национален подход.

За скока в заболеваемостта още не може да включим заведенията, които работят само от няколко дни, посочи проф. Витанов. По думите му резултат от това разхлабване на мерките ще се види след 10 дни. Математикът призна, че обикаля и анализира поведението на хората. И това, което вижда, не го радва.

„Има малко над 20% хора, които не си ги спазват мерките. На тези 80%, които спазват, искам да им благодаря. И да им кажа – идват 4 седмици, които ще бъдат трудни. Спазвайте мерките, пазете се, защото заболеваемостта е висока. А тези, които не спазват, искам да им кажа: „Вече няма от какво да се оплаквате“, заяви още проф. Витанов.

Той посочи, че може да вземем превес над коронавируса и чрез масова ваксинация. Очаква COVID-19 да стане сезонен грип.

„Много малка е вероятността този вирус да се влоши и да се случи нещо като испанския грип“, оптимист е все пак математикът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *