Проф. Велизарова: „Астра Зенека“ е опасна за жени под 30 години

Проф. Велизарова: „Астра Зенека“ е опасна за жени под 30 години

Трябва да се обясни на хората, че „Астра Зенека“ е опасна за жени под 30 години, с наднормено тегло, които са пушачки или вземат контрацептиви. Защото пушенето, наднорменото тегло и контрацептивите по принцип си имат индикации или усложнения, които се проявяват точно в тромбоза. Това заяви в ефира на БНТ проф. Светлана Велизарова, началник на детската клиника в Белодробната болница в София.

Точно за хората над 65 години е най-малко опасна „Астра Зенека“, там няма противопоказания за приложение, подчерта проф. Велизарова.

Всяко вирусно заболяване започва в късната есен, развива се зимата и вече пролетта намалява. Така че, аз считам, че май-юни вече няма да говорим за ковид, не че той ще изчезне, но просто топлото време определено му влияе. Ако не се справим с ваксинацията, предполагам, че ще имаме една лека вълна отново октомври-ноември, смята проф. Велизарова.

Независимо, че се отчитат да кажем 400 000 официално минали през това заболяване, аз считам, че те са поне 6-7 пъти повече. Тоест, около 2 милиона вече са минали през това заболяване.

Моят личен опит показва, че много болни просто не съобщават, за да нямат редица бюрократични неудачи, да не ги спират за дълго време, да не се обследват целите семейства с тестове и това е причината за тази скрита заболеваемост.

Ако продължим да ваксинираме по 10 000 на ден, до октомври ноември спокойно можем да ваксинираме към 2 милиона човека, смята професорът.

Нямаме нито едно болно дете от коронавирус в момента в клиниката. Вирусът се подмлади затова, че станаха достъпни тестовете – родителите с ковид или съмнения веднага изследват и децата си, обясни още проф. Велизарова.

Детската симптоматика е много по-лека. От моя личен опит – децата обикновено са с един ден с хрема или главоболие, и това е. По принцип децата с хронични заболявания и наднормено тегло са рисковата група.

Убедена съм че след 3-4 години ние ще забравим ковид в световен мащаб, но съм убедена, след 10-20 години, ние ще говорим за т.нар. ковид поколение – поколение, което ще има много пропуски, не само образователни, но и социални, комуникативни, защото през тази година то е натрупало много пропуски, обясни още проф. Велизарова.

Няма ваксина в света, която да няма странични ефекти, категорична е тя. Въпросът е, че ковид така се раздуха, че стана една масова световна история. Аз почти нямам спомен за друго заболяване, което да засегне дори политическата обстановка в света, смята професорът. И мисля, че малко се слушат лекарите, подчерта тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *