Проф. Балтов предупреди кога да очакваме четвъртата вълна

Апелираме хората да се ваксинират. Новите случаи сред персонала в „Пирогов“ спаднаха след ваксинацията при нас. Това призна директорът на най-голямата болница у нас проф. д-р Асен Балтов в студиото на „Тази събота“ в ефира на bTV.

,,Вирусът се видоизмени, вече не са защитени и малките деца, които за жалост не могат да бъдат ваксинирани. Ето защо трябва да се пазят децата и много да внимаваме“, апелира той.

На въпрос защо е толкова висока смъртността у нас от COVID-19 проф. Балтов отговори, че имаме застаряващо население, а много от хората са с придружаващи заболявания и малцина са тези, които ходят на профилактични прегледи.

Освен това вирусът си е изключително неприятен. Това не е просто някакъв грип, предупреди той.

,,Френският щам тепърва ще се проучва. Надявам се в най-скоро време да имаме някаква яснота за него. Дано не е по-заразен или по-смъртоносен“, допълни директорът на „Пирогов“.

Хората се бяха уплашили покрай препарата на „АстраЗенека“, но всички тези страхове бяха преодоляни. От ЕМА заявиха, че няма нищо страшно и тревожно. Скоро ще видите как все повече и повече хора ще искат да се ваксинират, убеден е проф. Балтов.

На въпрос кога би могла да започне масовата ваксинация и с другите ваксини д-р Асен Балтов отвърна, че това зависи какви доставки ще получим.

,,Не мисля, че решението за локдауна можеше да бъде взето по-рано. Хората се умориха, никой не иска да има затваряне. Но истинският локдаун е в Гърция, Сърбия, където има и вечерен час. Тук мерките са изключително меки, а и са само за десет дни. Дали ще бъде удължен локдаунът зависи от обществото и поведението на хората“, коментира той.

Проф. Балтов предупреди в заключение, че ако ваксинациите не приключат към края на август или септември, е много вероятно да посрещнем и четвърта вълна на коронавируса в периода октомври-ноември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *