Проф. Балтов: Очаквам пик на заболелите около 4 април

400 са леглата в „Пирогов“. Имаме настанени 10 деца и 40 души са интубирани. Поемаме всички пациенти, които идват, прави им се диагностика и ако няма легла с кислород, а състоянието им го изисква – ги пренасочваме към друга болница със Спешна помощ. Леглата ни се запълват бързо. Всеки ден се изписват между 25 и 35 души. Човек не може да остане без болнична помощ, навсякъде сме осигурили кислород. Има болници, които все още имат свободни легла. Това заяви в ефира на Нова телевизия директорът на „Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов.

Попитан дали трябва да има национален локдаун, той заяви, че неговото мнение е, че поне за 2 седмици трябва да се затворят детски градини и училища, както и ресторантите. „Трябват ни тези две седмици, за да преодолеем този сериозен пик, който ни очаква“, заяви още той.

“От 46 постъпили в болницата, само двама не са с британския вариант на коронавируса. Възрастта пада, това което направихме е да увеличим детските легла. В момента децата, настанени в „Пирогов“ са 10 и всичките са с пневмония и на антибиотично лечение. Мисля, че британският вариант протича по-тежко и е по-заразен. Рискът при него е по-голям и няма как да седим в една стая 15 минути и да не се заразим“, категоричен бе проф. Балтов.

По думите му увеличава се и броят на родилки с коронавирус. „Директорът на „Майчин дом“ проф. Костов също заяви вчера, че са подготвени“, добави той.

„Математическият модел, който следя, показва, че пикът ще е около 10 април“, заяви проф. Балтов

„Ако има ваксини и продължим с този бърз темп на ваксинация се надявам, че в края на юни ще имаме добри резултати.Трябва да се вземат много сериозни мерки за бързо затваряне, за да си помогнем на здравната система. Тъжното ще бъде не да няма места в ресторантите, а да няма места в болниците“ ,категоричен бе Балтов.

Що се отнася до ваксините, той заяви, че в „Пирогов“ не е изхвърляна нито една доза от ваксината на „АстраЗенека“.“ Ако не се разреши употребата ѝ, по мое мнение, ще се слага втора игла с друга векторна ваксина, а това ще е на Джонсън и Джонсън, защото тя също е векторна. Не сме го коментирали това. Хората с първа игла на „АстраЗенека“ не трябва да се притесняват, втората им доза се пази“, каза още проф. Асен Балтов.

Той препоръча хората, които са го изкарали между 9 и 10 месец – да се ваксинират.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *