Проф. Балтов: Интубираме 40-годишни на входа на „Пирогов“

Проф. Балтов: Интубираме 40-годишни на входа на „Пирогов“

40-50-годишни пациенти идват в много тежко състояние и буквално биват интубирани на входа. Това се получава, защото повечето от тях идват силни компенсаторни възможности спрямо възрастните пациенти, които бяха в предишната вълна. Чакат да им мине вкъщи, лекуват се по схеми, примерно дадени от джипито и чак когато нямат наистина сили и виждат, се са в тежко състояние, се обаждат на Бърза помощ. Такава тревожна ситуация в „Пирогов“ описа директорът на спешната болница Асен Балтов.

319 заразени са приети само тази сутрин. 50% от капацитета на болницата вече е отделен за това, може да се преобразуват още легла, но капацитетът ни не е безкраен. Някои обаче явно си мислят, че щом са пуснати ресторантите, всичко е позволено, мерките се забравят, инфекция няма, каза Балтов.

„Пирогов“ опустя точно преди година, когато бе открит първия случай. 4 дни никой не смееше да влезе в болницата. А сега сме много смели, да не би да има лекарство, коието лекува вируса?!“, възмути се Балтов.

Професорът бе категоричен, че разхлабването на мерките и британският вариант са причината за растящият ръст на болните.

Прави се оказаха колегите от Великобритания, че и протича по-тежко при пациентите в млада възраст, обясни той. Категорично има и подмладяване. Имахме миналата седмица 40-дневно бебе, вече за радост е изписано, посочи Балтов. Най-засегнати са активните, млади хора между 40 и 50 г.

Проф. Балтов уточни, че не нарича погрешно лечението, изписвано от джипитата, а това, че хората чакат до последно. Ако имаш симптоми, не си купувай бърз антигенен тест от аптеката, а отиди на тест в болницата. Нека се направи преглед и скенер, призова той.

Няма да има повече зелени коридори за ваксинации в смисъла, в който бяха преди. Информационната система за записване реално ще са зелените коридори – дават ти се час и пункт. В момента приключваме – утре е крайният срок, поне в „Пирогов“, пожелалите членове на секционните комисии да бъдат ваксинирани. От 11 март продължаваме с хората от първа до трета фаза, обясни Балтов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *