Проф. Ангелов за ваксините: Хората и в кренвиршите не знаят какво има, но ги ядат

Мъдростта е нещо, което човек придобива благодарение на годините. Мога да кажа, че станахме по-мъдри заради страданията, които са общи за целия свят. Тези страхове продължават, но я няма онази паника и неизвестност. Битката ще е дълга, ще трябва да мине много време, за да намерим точното оръжие – засега това е ваксината, която ще ни върне надеждата, ще ни върне нашия нормален живот. В момента мечтаем за толкова дребни неща, които преди не забелязвахме, благодарение на тази пандемия. Почнахме да отделяме повече време на семейството, върнахме се към човещината. Това заяви министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов по време на онлайн дискусия с Цвета Караянчева.

,,Обикаляйки страната и помагайки на хората, аз разбрах, че човек с човек не си прилича, болница с болница не си прилича, град с град не си прилича. В България има много различни хора. Ние не правим социологически проучвания какво мислят хората, ние се опитваме да ги накараме да повярват в силата на ваксината и като че ли успяхме. В началото 25% от хората искаха да се ваксинират, сега 63% са тези, които искат да се ваксинират. Стане ли това – край! Хвърляме маските“, обяви проф. Ангелов.

Примери има много в света – има добри, има и лоши примери, но няма универсален пример. Ако нещо работи в Израел, в България не работи заради естеството на хората тук. Ако в Германия кажеш на един немец, че това е заповед, той ще послуша и ще я изпълни, а тук не е точно така. Може би понякога изглеждаме алогични с тези мерки, обаче основата на нашите решения е да запазим колкото се може повече животи и психики, сподели здравният министър.

,,Взехме няколко решения в България, които вече се прилагат в ЕС. Не сме имали намерението да бъдем самонадеяни или да се пъчим, напротив – най-ценното качество в такава ситуация е смирението. В нито един момент не сме жалили средства. Да, в част от решенията сме бъркали, допускахме грешки, защото този вирус опроверга всички учени в света. Чехия, например, изпраща пациенти в Германия, а България успя да се оправи сама. Подготвихме страната за втората, а сега и за третата вълна. Българите ни са най-важни, няма да спрем да мислим така. Швейцария и Гърция имаха проблеми с реанимационните си легла, а ние управляваме нещата и те се получават. Справихме се с пандемията“, категоричен бе министър Ангелов.

,,Политиците жонглират с темата за COVID-19, всеки се заиграва – един със страховете на хората, друг с техните надежди… но всички те преследват политически цели. Изборите ще минат, политиците са преходни. Тези лъжи, които се употребяват, са жестоки – ще костват човешки животи и възпитанието на децата и никой няма да поеме отговорност, просто защото хората са такива“, смята министърът на здравеопазването.

С тези договорени допълнителни ваксини от 1,300 млн. до края на лятото ще постигнем колективния имунитет в България. В Западна Европа всички се ваксинират с една ваксина, която в България е нежелана. Не мога да си обясня защо ние не повярвахме на науката на 100 процента? Защо се лутаме отново и откъде идва това нещо? Тук отново имаме противоречиви послания от политици, експерти, лекари и различни европейски мнения, които карат хората да се объркват. Ние взехме експертното решение, че ваксината на „АстраЗенека“ ще се прилага на хора над 18-годишна възраст, защото така пише в характеристиката на препарата и в дебелите книги. Европейските държави взеха решение да се прилага до 55-годишна възраст. Сега, месец по-късно, Германия взе решение да я прилага само на хора над 60 години. Кажете ми сега, къде е последователността? Защо се случва това нещо? Кой взе това решение, кого да слушат хората, на кого да вярват…? Когато слушаме хора, които не носят отговорност за думите си, пак можем да сбъркаме, коментира проф. Ангелов.

Здравният министър сподели, че голяма част от хората, които отказват да си сложат ваксина, го правят, защото му заявявали, че не знаят какво има в нея.

Не знаете какво има във ваксините, и в кренвиршите не знаете, но ги ядете, отговори им той и увери, че всички производители на ваксини са утвърдени в областта си и са направили така, че да минат изпитанията в първа, втора и трета фаза.

Накрая проф. Костадин Ангелов призова всички български граждани да упражнят правото си на глас на изборите в неделя.

Взети са всички мерки и лични предпазни средства. Нека в неделя всички да си сложат маските и да бъдат спокойни, защото гаранцията, че изборите ще бъдат безопасни е направена от всички експерти. Така че хора гласувайте спокойно в неделя, апелира той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *