Проф. Александър Илиев: Българите разбираме от всичко и затова пандемията ни прегази

Проф. Александър Илиев: Българите разбираме от всичко и затова пандемията ни прегази

– Проф. Илиев, защо толкова много българи продължават да са убедени, че ваксините са опасни?

– Със съпругата ми през лятото бяхме в Западна Европа и редът там е прост – в държавите, където все още има заплаха от връщане на пандемията, трябва да се показват зелени сертификати за влизане във всякакви заведения – без аптеки, банки, държавни учреждения и хранителни магазини. Тук стана същото преди седмица и започнаха веднага протести. Тези, които негодуват, ако са информирани, щяха да видят, че това в Европа отдавна се е случило.

Втората част е по-интересната – в Израел 97% от населението е ваксинирано – там се ходи без маски и не се показва каквото и да било. Защото тези 3% неваксинирани не могат да обърнат колата. Същото е в Дания, Норвегия, Швеция и Финландия. Не искам да говоря за държави от типа на Китай, Южна Корея, Япония, където всичко е изключително стриктно.

Там хората имат дисциплина и самодисциплина. И доверие в правителствата, които ги управляват и говорят от името на експертизата, а не от името на случайно попаднали съобщения от хора, които не разбират от медицина.

– Как така мненията на фризьорки и кондукторки се смятат в социалните мрежи за по-меродавни от тези на специалисти по вирусология?

– Оказва се, че в последните години на прехода българите са намалили своето ниво на интелигентност и на логическо мислене. Ако аз ви кажа да ми говорите за Константин Сергеевич Станиславски, ще се затрудните, защото това е за една от моите професии – аз съм режисьор и преподавател по театрална режисура.

Човек с доста висок коефициент на интелигентност може да говори за този реформатор, който е обърнал театъра и го е направил такъв, какъвто го гледаме сега. Колкото медикът разбира от Станиславски, толкова и непросветените българи разбират от медицина – те не могат да си прочетат рецептата си и не разбират какво пише на нея, камо ли да се произнасят за такова сложно съдържание – какво има в една ваксина.

– Къде другаде се среща тази особена нагласа – да се чувстваш по-компетентен от хора, следвали наука с години?

– Има го и в други държави. Друга такава страна на Балканите е Северна Македония, а третата – Румъния. Ние непрекъснато четем какво се случва в тези държави, как непрекъснато влизат в локдаун – колко процента са ваксинирани. Както се казва, „характерът на човека и на народа – това е неговата съдба“.

Ние имаме такъв характер и полукултурно се опитваме да разбираме от всичко – от футбол, политика, медицина и икономика. И виждаме на какво дередже сме във всички тези области – на последно място във всички класации. Стигаме и до този известен лаф – „не обяснявай на баща си как се правят деца“. И виждаме докъде сме и с децата.

– Отразявах антиваксърски протест и две трети от участниците бяха професионалисти с висше образование. Всички се жалваха, че им отнемат правото на избор и ваксините разделяли хората. Как да обясним това?

– Мога да го обясня – право на избор има и детето, но то не е напълно съзнателен човек, който самостоятелно може да докаже защо избира това или друго нещо. И аз имам деца и знам, че е много трудно те да дадат смислени доводи за избора си. Ако тези хора с висше образование ми дадат един списък с 10 медицински, а не обикновени човешки доводи против ваксинирането, тогава ще се разберем.

Личният избор на човека е право донякъде, оттам нататък обаче имаме национален избор. Егото не може да бъде на първо място – ти си част от едно общество и едно цяло. Щом едно общество реши, че трябва да бъде така, то трябва да се случи, както е необходимо. Аз не мисля, че датчани, шведи, лихтенщайнци, швейцарци и норвежци са глупави хора, че някой ги е подвел или им дава някакъв друг вид ваксини.

С липсата на глас от обществото Китай се отърва от този вирус веднъж завинаги. Ако видим точните цифри за 1,5-милиарден Китай, починалите са малко над 3 хиляди. България отдавна е минала тази цифра – 23 хиляди бяха преди два дена.

– Данните за Китай обаче не се възприемат еднозначно заради цензурата там. Чел съм данни от експерти, че още до септември миналата година смъртните случаи в страната са били над 400 хиляди.

– Аз имам двама студенти от Китай. И тях не ги пускат в България по една причина – ние сме в тъмночервената зона. Двамата учат в Пловдивския университет. Те бяха ваксинирани, прибраха си ги в пика на първата пандемия и досега не са се връщали, защото България е нежелана дестинация за китайците.

Те не желаят да закарат хора, които после ще се разболеят и ще ги лекуват. Китай плаща следването на тези студенти и иска те да са здрави. Там имат голям корпус медицински войски. В момента, в който се получи извънредното положение в Ухан, те поеха управлението в целия град.

И самите китайци казват: Най-добре е да влезе армията – дойде ли тя, има ред, знае се къде се върви и се спазват правилата. Самодисциплината е на много високо ниво – те не са овце. Виждаме докъде са стигнали политически, икономически, космически. При нас е явно, че управлението е останало далеч в миналото.

– Специалист сте по тибетска медицина. Значи тя не отрича ваксините?

– Традиционната тибетска медицина се занимава с три болести – едната се казва „алчност”, другата е „високомерие”, а третата „ниско самочувствие”. Тези три болести са в основата на всички видове следствия – тоест външни прояви на заболяване. Ако ние прекратим някое от тези основи, и следствието отпада като бурена, който се изтръгва от корена.

Според тибетската медицина всяка една интервенция в тялото е нежелателна, с изключение на тази, която е животоспасяваща. Въпросът там не стои да се слага ли, или не ваксина, тъй като на тази надморска височина вирусът не вирее. Над 4000 метра е границата на смъртта. Има височинна болест, която поразява човек с над 90 симптома, животните също.

Който е роден там, е окей. Може да се разболее от настинка, но не и от коронавирус. Когато субстанцията е животоспасяваща – като ваксината – тя трябва да бъде приложена. Самият Далай Лама е имунизиран, но той не живее в Тибет и бе един от първите ваксинирани. Той допуска ваксините.

– Вие сте научен ръководител на експедицията на БАН „Българи – прародина”. Докъде стигнахме на изток?

– Науката, която заварих от моето детство, твърдеше, че има 17 възможности за прародина на българите. Дотам бяхме стигнали. Теренни проучвания бяха правени само на местата, където са погребенията на създателите на българската държава – Кубрат и Аспарух.

Оттам нататък изследвания не са правени до началото на прехода. Имаше официална позиция, че българите произхождат от тюркския етнически субстрат и дълго време се приемаше тази идея. След това Людмила Живкова бе създала една асоциация по прабългаристика, където се прокрадваха първите идеи, че може би сме протоиранци по множество писмени и други свидетелства.

Идеята на тази експедиция, която започнахме, е да проучим всичко на терен, досега имаме четири излезли документални филма. В момента се подготвя теренен дневник и нови четири филма. Те са заснети на терен, откъдето се предполага, че са минали прабългарите. Искахме да посетим на място всички тези локации и се свързахме с местни учени на ниво академии на науките.

Последната локация, до която стигнахме и която е определена въз основа на най-точния възможен анализ – генетиката, археологията и антропологията, е Северен Афганистан. Тези науки са на основата на математиката и грешка не може да има.

Това, до което досега сме стигнали, и това е мнение на всички колеги учени, включително и на Института по история, Института по морфология и антропология на БАН, е, че сме протоиранци. Тоест ние сме древни арии – нашата прародина се намира в Северен Афганистан или т. нар. Бактрия. Преди това тя се е наричала Ариана, а по-късно – държавата Балкхара. Градът там е Балкх, или „майката на градовете”.

– Македонците правили ли са мащабно генетично изследване?

– Италианци им правиха изследването, тъй като то е общоевропейско. Там картата е доста по-шарена, отколкото в България, защото у нас има концентрация на един етнически тип население. При нас на север от Стара планина повече от 65% са потомци на древните българи – има и примеси с келти и власи, което е нормално. На юг е обратното – преобладават хората с тракийски гени.

В Северна Македония около 35% от населението са с доказан български ген. Извадката е представителна – над 50 хиляди души са изследвани от 2-милионна Македония, където 800 хиляди са албанците.

в. „Марица“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *