Проф. Александрова: Най-добрият имунитет е след три дози

„Самият факт, че вирусът произвежда варианти, които набират скорост, показва, че той продължава да се изменя. Както предупреди СЗО, не бива да го подценяваме в никакъв случай. Ние във всички случаи имаме някакъв имунитет“, подчерта вирусологът проф. Радостина Александрова в „Денят ON AIR“.

По думите ѝ най-добър имунитет се получава, когато хората са ваксинирани и имат три дози.

„Хората, които са ваксинирани или които са боледували и ваксинирани, във всички случаи имат една доста по-висока степен на защита срещу едно по-сериозно боледуване и хоспитализация. Да, защитата не е 100% във всички случаи. По отношение на Омикрон – има данни, че само две дози дават срещу симптоматична инфекция 9 – 13% защита. Но когато се постави трета доза, две седмици след това защитата се качва на 63 – 70%. Защитата срещу тежко боледуване е доста по-висока“, обясни проф. Александрова пред Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че Ковид-19 ще си остане с нас. Вирусологът каза още, че хората са много уморени от мерките.

„Стандартната схема за ваксиниране ще бъде с три дози. Ако трябва да си представим еволюцията на вируса, не трябва да си представяме, че върви по една линия. По-скоро трябва да си представим триизмерна система като вируса от Ухан е в центъра. Омикрон и Делта са доста раздалечени варианти. Създавайки една ваксина целенасочено срещу Омикрон, тя може да се окаже, че няма да помага срещу други варианти. Идеята е да се търсят решения, при които се атакува не една мишена на вируса, а няколко. Другият вариант е да се атакуват по-консервативни мишени“, поясни проф. Александрова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Благой Тодев: Искам на 20 г. да съм олимпийски шампион
Next post ВАС отмени заповедта за отдаване под наем на помещение в гимназия “Яне Сандански”