Проф. Александрова: Грип А е много сериозен играч, това е неговият сезон

Проф. Александрова: Грип А е много сериозен играч, това е неговият сезон

Омикрон доста е разбъркал хода на играта. Това каза за Bulgaria ON AIR вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

„Всички сме в очакване на още данни за разпространението му, за влиянието му върху клиничната картина, за това в каква степен успява да се изплъзне от имунния отговор към предишни варианти и ваксини. Няма данни, че протича по-леко, има реален риск да се изправим пред огромен брой хоспитализации. Вирусът се променя, но и ние вече не сме същите, много хора имат имунитет. Данните са, че комбинирана схема не само не отстъпва на стандартната схема на прилагане на ваксините, но дори има доста бонуси. Най-добре проучена е комбинацията между аденовирусна ваксина и след това РНК ваксина. Поставянето на ваксината на AstraZeneca беше свързано с някои изключително редки нежелани събития при по-млади жени. При голяма част от ваксинираните с AstraZeneca се постави втора доза РНК ваксина. До 68% се качва защитата при комбинираното ваксиниране“, доълни още проф. Александрова.

„Когато комбинираме две различни стратегии, ползата винаги е по-голяма. Различните ваксини се прицелват в различни участъци. Комбинирането разширява мишените, срещу които нашият имунитет реагира. Има данни, че хората с имунен дефицит реагират по-добре на комбинираното ваксиниране. Прилагането на ваксината на Pfizer качва 35 пъти антителата, докато прилагането на ваксината на Moderna – 75 пъти. Ваксината на Pfizer съдържа 30 микрограма РНК, докато ваксината на Moderna съдържа 100. Имат доста сходни и редки странични реакции – миокардити“, каза проф. Александрова.

„Грип А е много сериозен играч, това е неговият сезон. Предстои да видим дали ще има сериозна епидемия. Покрай Омикрон ще бъдат затегнати мерките. Клиничната картина на много вируси се припокрива. Грипният вирус може да улесни разпространението на коронавируса“, заяви проф. Александрова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *