Профилактика срещу COVID-19: Вдишване на мед

Заради нестихващата пандемия у нас набира сили терапията с вдишване на мед. Как помагат пчелните продукти при профилактиката и лечението на коронавирус показва Нова тв: Село Ярловица – Северозападна България. Часовници не се ползват. Времето се отмерва по поведението на животните в двора, позицията на слънцето и начина, по който жужат пчелите.

За Асен Асенов Ярловица е синоним на хармония. Тук е дядовият двор, в който е отеквал смехът му като дете. Помни как заедно отваряли кошери и вадели питите с мед. Днес, прилага върху дъщеря си тънкия занаят да откраднеш детското любопитство и апетит. Винаги се връщат. Живеят в Лом, но уикендите прекарват тук.

„В момента в селото живеят между 30 и 40 души. Когато аз бях дете, населеното място наброяваше 200 – 250 човека. От детството си помня, че в селото се събираха много деца. Имаше 200, идваха от цяла България”, спомня си Асен.

Мъжът е трето поколение пчелар. Отглежда около 60 кошера или над 4 милиона пчели. Но не се издържа само от това – има друга работа. За него кошерите не са поминък, а наследство и страст.

„Закърмен съм с мед. Още нямах 5-6 годишен, когато дядо отваряше кошера. Даваше ми мед, така наречената медена дъвка”, споделя той.

В кръвта му е – буквално. След стотици хиляди ужилвания вече почти не усеща, когато това се случи.

„Когато ме ухапеше пчела по ръцете се подувах. Кокалчетата на ръката ми се заравняваха и не се виждаха. В момента, като ме ужили пчела, не става реакция. Когато започнах да се занимавам с пчели използвах предпазни средства – було, слагах и ръкавици. Сега работя по тениска и къси гащи през лятото”, обяснява пчеларят.

Асен е като енциклопедия. Познава живота на пчелите до най-малките подробности. Но преди години се появява нещо, което го изненадва. Вижда снимка на хора, които са застанали над кошер и дишат през инхалатор, свързан с него. Оказва се, че това е апитерапия.

„Намерих проучвания за тази терапия и тя се практикува отдавна. Още 86-а година попаднах на една статия, според която един пчелар започнал да диша кошерния въздух”, обяснява той.

Апитерапията е алтернативна медицина, базирана на приложението на даровете от пчелите. Пчелните въздушно-аерозолни процедури са само едно от проявленията на терапията, която е известна още от египетското време. Днес практиката е широко разпространена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *