Проучване на „Маркет линкс“: Слави е по-харесван от Бойко и Корнелия

Слави Трифонов се радва на 32% политическо доверие. Мая Манолова и Бойко Борисов са равни по този показател, но далеч зад него – по 25%. Това показва проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“. То е проведено сред 1019 лица над 18 г. в страната в периода 17-24 февруари по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета

Красимир Каракачанов е с 20% доверие, Христо Иванов – с 15%, а Мустафа Карадайъ – с 9%.

Какво е разпределението на партиите в следващия парламент?

24,6% биха подкрепили ГЕРБ/СДС, 18,9% – БСП, 13% биха гласували за „Има такъв народ“, 8,5% – за ДПС, 7,6% – за „Демократична България“, 3,9% биха подкрепили „Изправи се! Мутри, вън!“, а 2,7% – ВМРО.

„Виждаме прогресивно отваряне на ножицата между ГЕРБ и БСП. Въпреки високото неодобрение на управлението към настоящия момент ГЕРБ успяват да мобилизират доста сериозна подкрепа. Докато БСП за пореден месец не успява да се позиционира като достатъчно смислена алтернатива на управлението“, коментира социологът Добромир Живков.

Българските граждани обаче са неудовлетворени от посоката на развитие на страната. Факторите за това са социално-политическата обстановка и справянето с пандемията от коронавирус.

„Няма съществено изменение в нагласите. Постигнат е относителен баланс, който е със силно негативна оценка“, коментира в „Тази сутрин“ социологът.

Според данните 59% от хората няма да се ваксинират, а 39% смятат да го направят. 2% казват, че вече са се ваксинирали.

„Наблюдавайки тенденцията през последните месеци този път зададохме въпроса така, че да няма неутрална позиция. В обществото има определен социален натиск за ваксиниране и част от гражданите го усещат. Едновременно с това те отказват да го направят“, коментира Живков.

Хората в големите градове и с по-високо образование показват по-голямо разбиране на ситуацията и съответно са по-склонни да се ваксинират.

Оценката за справянето на правителството с епидемията се базира върху успеха на ваксинационната кампания. В този смисъл, 45% смятат, че правителството се проваля, 35% – че се справя, а 20% посочват нито едно от двете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *