Пролет иде! Мечките в парка над Белица започнаха да се събуждат

Пролет иде! Мечките в парка над Белица започнаха да се събуждат

Мечките в парка над Белица вече започнаха да се събуждат. Шест от тях вече са будни и активни, а останалите се очаква до дни да излязат и да не се връщат в хралупите. Сред излезлите от хибернация е и мечокът Веско, който тази година заспа за пръв път и остана в това състояние повече от месец и половина. Хибернацията донякъде бе неочаквана за служителите на парка, тъй като за 11-те си години живот той не е спал зимен сън. Новото му състояние показва, че той се е адаптирал към условията на живот в парка.

„Четири от мечките не заспаха въобще, или поне не бяха в пълна летаргия – ставаха, лягаха… Веско, предполагам, вече е буден, тъй като още в петък се чудеше какво да прави, но сега със затопляне на времето предполагам, че е излязъл. Той много дълго време се чуди и още от декември започна да влиза и да излиза от хралупата и през януари заспа”, сподели управителят на парка Димитър Иванов.

Мечките започнали да излизат още в края на февруари и първите дни на март заради слънчевото време, пише в. „Струма“. Сред тях и слепият мечок Добри, за който паузите от зимния си сън, за да похапне, не са необичайни. Екипът вече оставя храна близо до бърлогите на мецаните.

Очакванията са до средата на март всички мечки да са будни. Плановете са, ако няма допълнителни ограничения около пандемията от Ковид-19, паркът да заработи от 1 април. Миналата година той отвори два месеца по-късно, но въпреки ограниченията и липсата на групи оттам отчетоха добър сезон и дори поставиха своеобразен рекорд от над 1000 посетители на ден, което не е постигано никога за годините, през които паркът функционира.

Тази година екипът на парка ще се опита да организира и обстоен ветеринарномедицински преглед на мецаните, тъй като миналата година това не бе възможно заради ограничителните мерки. За него обикновено пристига и екип от Германия и надеждите на всички са пътуванията да бъдат облекчени и прегледът да може да се осъществи. Управителят Д. Иванов сподели, че е все още е рано да се каже кога точно ще бъде възможно това, тъй като прегледът е свързан със събиране на повече хора на едно място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *