„Продължаваме промяната” с апел: Кметът да прекрати процедурата за Бачиново

Кметът на Благоевград Илко Стоянов незабавно да прекрати процедурата по поемане на дълг за разширяване на парк Бачиново и да инициира широк диалог с благоевградчани за това кои са най-важните теми за града, а едва след получаване на обществена подкрепа за приоритетните проекти да се започне сериозна работа по подготовката им – това призоваха вчера чрез медиите в съвместно изявление благоевградските депутати от управляващата партия „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров и Владимир Табутов.

В него двамата правят уточнението, че вземат отношение по въпроса за тегленето на заем от 17 млн. лв., който от седмици буни духовете в града, не само като народни представители, но и като хора с опит във финансите и предприемачеството.

„Изцяло подкрепяме намеренията за развитието на Благоевград. Факт е, че се нуждаем от смела визия за бъдещето, защото в последните години градът ни изостана видимо, не предлага добри възможности за развитие на младите хора и се обезлюдява.

Запознахме се с хода на процедурата до момента – проведеното първо обществено обсъждане, публикуваните от общината материали във връзка с намерението и течащото в момента неприсъствено обществено обсъждане по коригираната идея.

Преди да се пристъпи към теглене на огромен дълг обаче, общинското ръководство следва да инициира широк диалог за това кои са приоритетите на града. Не сме убедени, че най-­удачният подход е да се бърза с поемане на дълг на етап идея, която все още не е прегърната от гражданите”, се казва в изявлението.

Според Гюров и Табутов правителството работи по създаване на инструмент за финансиране на общински начинания, предстои да се отворят и възможностите по Плана за възстановяване и това ще създаде отлични опции за финансиране на добри проекти, които да позволят на Благоевград да се развие отново като привлекателен град за инвестиции и живот.

Двамата изразяват и готовността си да сътрудничат с местната власт за реализиране на най-­добрите възможности за развитие на Благоевград.

Илко Стоянов отказа всякакъв коментар по призива на депутатите да се откаже от идеята да взема заем за Бачиново. „Имат право да изказват мнение“, кратък само кметът.

Медийната изява на двамата депутати всъщност е първото им ангажиране с конкретен регионален проблем от влизането им в парламента, за каквото всъщност бяха изпратени от избирателите. 47-годишният Гюров бе избран за парламентарен председател на „Продължаваме промяната” и за член на 2 комисии – по бюджет и финанси и по политиките за българите извън страната. До момента той има участие в 30 законодателни инициативи.

Табутов все още не е сложил подпис под нито един законопроект, но пък е зам. председател на парламентарната група на ПП и член на комисиите по енергетика и околна среда и водите, информира „Струма“.

И двамата имат сериозни биографии – Гюров в областта на финансите, Табутов – на бизнеса, така че вероятно биха могли да инициират наистина нещо значимо за Благоевград и областта, за да оправдаят присъствието си в парламента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ВМРО в Петрич издига Стоян Божинов на мястото на подалия оставка Каракачанов
Next post Рухнали къщи в Добринище вървят по 90 бона в евро