Продават рибарник в Якоруда на скандален частен съдебен изпълнител

Имот в Якоруда на частния съдебен изпълнител Иван Тодоров Чолаков е обявен за публична продан заради дълг към частно лице. Шукри Дервиш, колега на длъжника Чолаков, оцени на 387 648 лв. без ДДС рибарника мув местността Бяла Места в землището на гр. Якоруда. Същият е с площ от 18 684 кв.м и се продава заедно с изградените в него 2 сгради с обща площ от 174 кв.м, ползвани за люпилня и склад. Публичната продан е насрочена за 11 май в Районен съд – Разлог.

Чолаков купил преди години рибарника от Ловно-рибарския съюз, но много отдавна той не е зарибяван и в момента по-скоро прилича на блато, описаха го местни пред в. „Струма“.

Самият Иван Чолаков се прочу като един от най-скандалните слуги на Темида. Бивш служител в ДС – Благоевград, по-късно бопаджия в София, той завършва право в столицата и става първо държавен, а после и частен съдебен изпълнител. Името му се прочу преди 4 г., когато Дисциплинарната комисия на Камарата на частните съдебни изпълнители му наложи наказание „лишаване от правоспособност“ за срок от 3 г., но на следващата година ВКС намали присъдата на 2 г.

Дисциплинарното производство срещу ЧСИ Иван Чолаков бе образувано по искане на самата камара за допуснати от него нарушения по водени общо 7 изпълнителни дела, но Дисциплинарният съвет наложи наказанието въз основа на нарушенията по 3 от тях. Мотивите на съвета да отстрани колегата Чолаков от редиците на частните съдебни изпълнители бяха системно неприлагане на императивни законови норми, незачитане на минимални стандарти на етично поведение и критичност към извършваната от съдебните изпълнители работа. Става въпрос за връчване на призовки за доброволно изпълнение на различни от длъжниците лица, приемане на ръка на хонорари за адвокат С. Миков – веднъж в размер на 25 000 лв., втори път – 30 000 лв., без по делата да има доказателства, че същите пари са дадени на Миков.

Други нарушения от страна на Чолаков бяха насочване на изпълнението към имоти, които не могат да бъдат отнемани, като единствено жилище, нахлуване в апартамент с ключар за извършване на опис, без да са уведомени длъжниците и без да е започнал да тече срокът за доброволно изпълнение, и т.н.

Към момента на лишаването му от правоспособност ЧСИ Иван Чолаков вече е с наложено наказание „предупреждение за временно лишаване от правоспособност“ за извършено от него нарушение по водене на изпълнително дело, в резултат на което е била осуетена възможността за цялостно реализиране на вземанията на ТД на НАП – София спрямо длъжник по делото – Чолаков пропуснал да присъедини държавата като взискател по въпросното дело и нанесъл огромни загуби на фиска.

През 2018 г. пък ВКС му налага глоба от 400 лв. за това, че по всички изпълнителни дела е признавал в полза на взискателите юрисконсулски възнаграждения, които по размер надвишават сериозно определените минимални размери в Наредба № 1 от 09.07.2004 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *