Продават метана над 7 лева за килограм, най-евтин е в столицата

Шокови цени достигна на част от бензиностанциите в страната метана. Това показват данните на специализирания сайт fuelo.net. Най-скъпо горивото се предлага срещу рекордните 7,18 лева за килограм на околовръстния път край Търговище. През последната седмица в страната метанът поскъпва с над 32 на сто или 1,20 лева за килограм и вече се търгува срещу близо 5 лева – 4,91 лв./кг. Най-евтино можете да заредите метан в столицата, където на една от станциите горивото се предлага срещу 3,39 лв./кг.

За последната година горивото е поскъпнало с малко под 200 на сто или близо 3 пъти. Повишаването на цената за последните 12 месеца е с средно с 3,23 лв./кг. Като тенденцията според fuelo.net е за допълнително повишаване на цената.

Драстичното поскъпване доведе до отлив на таксимет­рови коли за столицата, тъй като шофьорите на жълтите коли масово карат автомобили на метан. Заради по-слабия трафик през лятото в София все още липсата им не се забелязва толкова масово, но колегите слизат от колите, особено ако трябва още да ги изплащат и не са техни, обясни представител на сектора пред “Труд”. Цената на километър в столицата на големите компании е средно около 1,05-1,07 лева за километър дневна тарифа и с около 20 стотинки по-скъпа нощна. Първоначалната такса е около 2,42 лева, а тази за престой – 30-35 стотинки на минута. Въпреки увеличението на тарифите с близо 30 на сто в края на миналата година, поскъпването на горивата, таксите, които се плащат на фирмите, парите за лизинг, ако колата не е ваша и амортизацията на автомобила правят работата неизгодна, категорични са от бранша.

В София вече е практика за такси, ако не пътувате към автогара, жп гара или летище, да чакате по 15-20 минути, при това извън пиковите часове и при хубаво, а не дъждовно време. Въпрос на късмет е дали ще има свободна кола в близост до вас, защото в противен случай шофьорите предпочитат да чакат клиент в района, вместо да изминават няколко квартала за поръчка, обясниха за “Труд” водачи на жълти коли.

Липсата на коли е довело до това компанията, която има договор да осигурява таксита за автогарата да пуска там да чакат и автомобили, които не са си платили необходимия месечен сертификат, който им дава право за това и който струва допълнителни средства спрямо обичайните такси към компанията.

Другите основни горива – бензин А95, газ пропан бутан и дизел през последния месец успокоиха цените си, като според специализирания сайт тенденцията е продажната им стойност да продължи да намалява. В момент бензин А95 се търгува средно срещу 3,31 лв./л, дизелът срещу 3,45 лв./л, а пропан бутанът – за 1,28 лв./л.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post Служебният министър: Тръгва износ на българско оръжие за 1 млрд. лева
Next post 411 нови заразени в неделя, 22 с коронавирус в Пиринско