Провалиха се опитите да бъде освободен Суецкия канал от заседналия кораб

Два опита да бъде освободен гигантският контейнеровоз, заседнал в Суецкия канал, вчера се провалиха, въпреки надеждите, че висок прилив ще даде тласък на кораба, предаде Асошиейтед прес, като цитира съобщение на компаниите „Бернхард Шулте шипмениджмънт“ (Bernhard Schulte Shipmanagement – BSM), отговаряща за техническото управление на кораба, и „Лет ейджънсис“ (Leth Agencies), която обслужва транзита през канала.

По-рано вчера „Бернхард Шулте“ заяви, че „значителен напредък“ е бил постигнат в петък вечерта при кърмата, където рулят е освободен от седимента.

Дузина влекачи работят паралелно с драгирането на пясъка и тинята около носа.

Вече са отстранени около 9000 тона воден баласт от „Евър Гивън“ (EverGiven).

Ако усилията да бъде освободен корабът от глинестия пясък, компанията, наета да осъществи салвидж операцията, ще отстрани стотици контейнери от носа на кораба, за да намали тежестта му.

Питър Бердовски, главен изпълнителен директор на специализираната нидерландска компания „Боскалис“ (Boskalis), съобщи, че кран вече е на път, за да вдигне контейнерите.

Управлението на канала (Suez Canal Authority) вчера организира за медиите първото пътуване до мястото, където е заседнал корабът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *