Пробутват ни спирт за горене като дезинфектант

Спирт за горене, рекламиран като дезинфектант, ни пробутват в интернет. За измамата съобщи Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите, пред БТА.

Използването на това вещество може да нанесе сериозни последствия върху кожата на потребителите и се третира като нелоялна търговска практика. Сред другите обяви са предлагане на хипноза срещу заразяване с коронавирус. През интернет страницата търговецът също предлага сеанси – под формата на записани аудиофайлове, които могат да предпазят човек от коронавирус.

При проверките на комисията са установени общо 31 случая, свързани с продажби от разстояние на продукти като лични предпазни средства, дезинфектанти и прочие, допълни Маргаритов. Наскоро е установено наличие на нелоялна търговска практика при продукт „Лепенки при коронавирус MFI A-COVID-19 – ХАРМОНИЗИРАЩА ЕНЕРГИЯ“, за който е имало твърдения, че унищожава вируси и бактерии и може да активира имунната система.

През миналата година са издадени общо 1203 наказателни постановления, а наложените санкции са в размер на 1,254 млн. лева. За периода преди пандемията – през 2019 година, са издадени 2026 наказателни постановления, като с тях са наложени глоби и имуществени санкции в размер на 2,115 млн. лв., съобщи Маргаритов. Броят на проверките е по-малко заради затворените обекти вследствие на ограничителните мерки. Над 70 на сто от констатираните от КЗП нарушения са на Закона за защита на потребителите, същевременно нарушенията на Закона за туризма съставляват около 20 на сто от общия брой и 5 на сто са по Закона за потребителските кредити. Останалите 5 на сто от констатираните нарушения са по останалите нормативни актове, посочи Маргаритов.

Най-честите оплаквания на потребители са били свързани с проблеми при упражняване правото на отказ, забавени доставки, предоставяне на невярна информация. За периода са съставени 99 акта за установени нарушения, а издадените наказателни постановления са 67 на стойност около 100 000 лв. През миналата година са направени и 1226 инспекции съвместно с други контролни органи за носенето на маски в търговски обекти, места за настаняване, заведения за хранене и развлечения и други. За установените нарушения са съставени 171 акта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *