При висящо дело за поста, обявиха конкурс за директор на театъра в Благоевград

Министерство на културата обяви конкурс за директор на ДТ „Н. Вапцаров“. От есента на 2018 г. най-голямата културна институция в Югозапада се ръководи временно от младата режисьорка от Плевен Маргарита Мачева. Тя замести титуляря Александър Галперин, който зае поста след спечелен през 2017 г. конкурс, но година по-късно, през септември 2018-а, бе уволнен дисциплинарно от министъра на културата Б. Банов заради неспазване на трудовата и финансовата дисциплина.

На следващата година Галперин спечели на три инстанции делото срещу уволнението си, което бе обявено за незаконно, а магистратите се произнесоха, че липсват доказателства за нарушенията, за които е уволнен.

Колективът на театъра организира няколко поредни мълчаливи протеста пред входа на сградата на ДТ „Н. Вапцаров“, витиевато обявени не срещу връщането на законния директор, а в подкрепа на временната шефка Мачева, и в края на март Ал. Галперин бе посрещнат в министерството с две заповеди – първата за възстановяване на поста и втората – за ново освобождаване с посочени същите мотиви като при първото уволнение, вече отменено от съда. Още тогава законно избраният директор обяви, че отново ще обжалва, като не скри разочарованието си, че повторната съдебна процедура пак ще е за сметка на бюджета на благоевградския театър.

Ал. Галперин потвърди пред в. „Струма“, че до момента е спечелил на две инстанции делото срещу второто си уволнение и се чака произнасяне на ВКС, което е по процедурата, не по същество, ако от благоевградския театър обжалват решението на Окръжен съд. Въпрос само на време е второ окончателно решение, с което да се потвърди, че уволнението му е незаконно, а Министерство на културата ще е принудено да изпълни разпореждането на магистратите и да го възстанови на длъжност. Затова е изключително странно защо при висяща съдебна процедура се обявява конкурс за поста.

Обявеният нов директорски мандат отново е 4-годишен, а кандидатите имат 1 месец срок да представят концепцията си за развитие на ДТ „Н. Вапцаров“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *