Причиняват ли ваксинациите сърдечни заболявания?

Причиняват ли ваксинациите сърдечни заболявания?

Имунизациите срещу Ковид-19 водели до ръст на сърдечно-съдовите заболявания, твърдят антиваксъри в социалните мрежи. Експертите обаче са единодушни: такава връзка няма.

Данните на Института „Роберт Кох“ сочат, че от май насам в отделенията за спешна помощ в болниците в Германия се наблюдава ръст на сърдечно-съдовите и на неврологичните заболявания. Интерпретациите на този факт не закъсняха – като например от страна на депутата от „Алтернатива за Германия“ Мартин Зихерт, който го свърза с началото на масовите имунизации от пролетта на тази година. „Случайно ли е това?“, попита той не и без доза внушение.

Сходни мнения бяха изразени в социалните мрежи и от други групи привърженици на конспиративните теории и от антиваксъри.

Липсват достатъчно данни

Към цифрите обаче трябва да се подхожда много внимателно. Най-напред е важно да се има предвид, че системата за регистрация на случаите още е в процес на изграждане и само от осем до десет от общо над хиляда спешни отделения в Германия предоставят редовно данни на Института „Роберт Кох“. Оттам следва, че и една промяна в една-две клиники при определени обстоятелства може да доведе до непропорционална промяна в цялостната статистика, която да не отговаря на реалността в национален мащаб.

По този повод от Института „Роберт Кох“ заявяват, че ръстът на установените кардиологични и неврологични заболявания, който се наблюдава от края на април, се дължи и на това, че в едно спешно отделение от април са започнали да класифицират и тези случаи. Освен това в спешните отделения „не се поставят диагнози“, а причините за здравословните проблеми са „относително неточни“. Така например – и травмите на главата, получени след падане или в резултат на насилие, се числят към неврологичните случаи.

Няма връзка със страничните ефекти от имунизациите

Нищо не свидетелства за това, че увеличените случаи на сърдечно-съдови и неврологични заболявания в спешните отделения имат връзка с имунизациите. Кардиологът Щефан Балдус от Университетската клиника в Кьолн посочва, че съгласно проучвания в Израел 69 процента от случаите на мио- и перикардит, свързани с втората имунизация, са били установени изключително при млади мъже.

„Младите бяха имунизирани по-късно“, казва още Балдус. А в Германия в края на април 2021 година повечето хора изобщо не са имали втора доза – тя е била поставена само на 6,5 милиона души. Ако този малък брой хора е причина за ръста на кардиологичните заболявания, то оттам нататък цифрите просто би трябвало да експлодират. Което обаче не се случва.

Рискът от зараза с Ковид-19 е значително по-висок

Според актуално проучване от САЩ, случаите на възпаление на сърдечния мускул или на сърдечната торбичка вследствие на зараза с Ковид-19 при младите мъже е 45 на 100 000.А данните от Израел показват, че на 100 000 имунизирани е имало 10,7 случая в групата под 29 години. 94 процента от засегнатите били мъже. „Ако се сравнят тези данни се вижда, че рискът от миокардит след зараза е дори четири пъти по-висок, отколкото след имунизация.“

Мнението на Балдус е, че критичната ситуация в германските интензивни отделения е „израз на растящия брой заразени, а не на ваксинациите“.

Същевременно Германското кардиологично дружество споделя становището, че отложеното лечение и пропуснатите прегледи също биха могли да доведат до ръст на случаите в спешните отделения. Освен това няма корелация между броя на случаите в спешните отделения и стационарния прием, откъдето може да се заключи, че фактическите спешни случаи, изискващи незабавно болнично лечение, не са се увеличили.

Страничните ефекти изискват особено внимание

От института „Роберт Кох“ посочват и това, че „реакцията спрямо много редки странични ефекти от имунизацията, като миокардит или перикардит, или пък тромбози в мозъчните вени може да произтича от това, че населението изрично бе призовано при наличието на съответни симптоми да потърси лекарска помощ“. Защото ако множество хора с главоболие се обърнат например към отделенията за спешна помощ, те тутакси ще бъдат класифицирани като неврологично болни, макар при тези случаи да не става дума за диагностицирани неврологични заболявания вследствие на имунизацията.

От Германското кардиологично дружество на свой ред отбелязват, че загрижените за страничните ефекти хора очевидно най-често се обръщат към спешните отделения, където техните опасения всъщност не се потвърждават и те биват отпращани да се приберат у дома. Това също не е свидетелство за истински ръст на сърдечните заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *