Президентът Радев ще свика парламента на 15 април

Президентът Румен Радев ще свика първото заседание на 45-о Народно събрание на 15 април. Това твърди в. „Труд“, позовавайки се на свои източници. Още в понеделник Радев ще направи изявление, с което ще обяви откриването на парламента и ще призове политическите сили да се държат отговорно.

Държавният глава още преди дни дал да се разбере, че няма намерение да оставя във времето процедурата. По конституция президентът трябва да свика новоизбраното Народно събрание най-късно до 4 май. Заради великденските празници обаче Радев искал възможно най-бързо новия парламент да започне работа.

На първото заседание народните представители полагат клетва и официално встъпват в правомощията си. Обявяват се парламентарните групи. Избират се председател и зам.-председатели, а до тогава заседанието се води от най-възрастния депутат. В състава на 45-то Народно събрание това е икономистът Мика Зайкова (79 г.) от “Има такъв народ”.

На същото заседание настоящото правителство подава оставка. Но дори в оставка както премиерът, така и министрите продължават да изпълняват своите правомощия, докато не бъде избран нов кабинет или не бъде назначено служебно правителство при невъзможност да се състави правителство. Няма начален или краен срок в който президентът трябва да стартира процедурата за избиране на нов Министерски съвет – единственото условие е преди връчването на първия мандат той да проведе консултации с всички парламентарни групи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *