Президентът: Не е вярно, че бързам за служебен кабинет

Призовавам всички участници да работят в рамките на своята отговорност, без да бягат от нея и без да я превишават. Това заяви президентът на днешната първа консултация с представителите на ГЕРБ/СДС. На „Дондуков“2 коалицията изпрати кандидата за премиер Даниел Митов, председателя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и вицепремиера в оставка Томислав Дончев.

Искам да разсея спекулациите, че бързам със служебен кабинет. Напротив – всички ние трябва възможно най-бързо и оперативно да имаме действащо отговорно, с необходимата подкрепа правителство, увери Румен Радев.

Президентът не може да бъде архитект на никакви коалиции, добави той. Отговорността за формиране на правителство и подкрепа е в ръцете на парламента – очаквам диалог, днес институцията осигурява тая форма на диалог, каза президентът. Той призова заедно да търсим отговорното решение за България.

Процедурата започна със срещата на най-голямата парламентарна група на ГЕРБ-СДС.

Президентът Румен Радев ще проведе консултации с представители на всички парламентарни групи в 45-ото Народно събрание. С тях той ще обсъди готовността им да се сформира ново правителство след изборите на 4 април. След разговорите и с останалите политически сили Радев ще връчи мандат на най-голямата политическа сила в парламента – тази на ГЕРБ.

Премиерът в оставка и лидер на партията Бойко Борисов вече обяви, че ще предложи кабинет под ръководството на Даниел Митов, с което дава ясна заявка за евроатлантическата му ориентация.

От страната на ГЕРБ в разговорите участваха председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, кандидатът за министър-председател Даниел Митов и вицепремиерът в оставка Томислав Дончев, зам.-председател на ГЕРБ. Заедно с президента в разговорите участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Внасянето на План за възстановяване изисква ясна отговорност и оперативно управление. А правителството е в оставка, премиерът – в отпуск, каза Радев.

Отговорността за управлението тегне върху това правителство, докато министрите не предадат ключовете от кабинетите си на следващото правителство, допълни той. И попита: „Каква подкрепа очаквате, какво е вашето взаимодействие с другите парламентарни групи”.

Очакваме в НС да има не само демонстрация на сила. Очевидно е, че ще бъдем опозиция, каза Десислава Атанасова. Тя съобщи, че партията й има готовност да представи веднага кабинет, който да започне да работи. Готови сме обаче и за парламентарни избори, каза тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *