Президентът за Кирил Петков и РС Македония: Той не е куриер, а премиер

Френското предложение за Северна Македония е стъпка в правилната посока, но остават въпроси, които трябва да бъдат изяснени: като вписването на българите в Северна Македония в конституцията на страната, ясни и измерими критерии за преустановяването на политиката по дебългаризация и кражба на историята, опазването на българското културно-историческо наследство, реабилитацията на всички жертви и репресирани само заради това, че са се осмелили да се наричат българи. Това заяви президента Румен Радев.

Той допълни, че очаква българското правителство да изясни тези въпроси, и да изиска ясни механизми и гаранции.

„Кабинетът така и не успя да изготви българско предложение по казуса със Северна Македония, а сега внася френското. При това прехвърли всичко към Народното събрание без да изрази позиция на правителството. Не може министър-председателят да внася нещо в парламента без да заяви позиция – той не е куриер, а премиер!“, заяви Румен Радев.

Президентът коментира още, че вотът на недоверие е рутинна демократична парламентарна процедура, а борбата с корупцията и съдебната реформа са спрели.

„Хората, с които водихме заедно борбата с корупцията и продължаваме да я водим – много от тях са извън парламента.“ – изтъкна той.

Президентът участва в официалната церемония по встъпване в длъжност на Илия Лингорски като член на Управителния съвет на Българската народна банка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *