Президентът в Банско: Паисий никога повече няма да задава своя въпрос: „…поради що се срамиш…“

Стотици жители и гости на Банско се събраха пред мемориала на Св.Пасий Хилендарски в центъра на града, за да посрещнат президента Румен Радев, който присъства на Светата божествена литургия в църквата „Св. Троица“ в Банско. Навършват се 300 години от рождението на Паисий и 60 години от неговото канонизиране. Българският народ отбелязва и 260 години от написване на История Славянобългарска.

През паметника на великия българин президентът Радев произнесе паметно слово.

„Начинанието на Паисий Хилендарски не просто въздигна възрожденския духовен идеал, но от страниците на неговата История българинът преоткри и географските граници на своето отечество – от Дунав до Тракия и Македония, а духовното дело на Отец Паисий подготви почвата за борбите за църковна независимост и национално освобождение.

И днес „История славянобългарска“ е жива, помни се и ще се помни, каза още в словото си президентът и допълни, че въпреки че това не е първият писмен документ за българската история, книгата на Паисий говори не само с разума. „Тя убеждава с пламени чувства, които докосват всяко българско сърце. От нейните страници бликат слова, които са по-силни от барута и пролятата кръв. Тази история е написана със страст, с непреклонна вяра и обич към Отечеството и с непоколебима, огромна ненавист и гняв към родоотстъпничеството и чуждопоклоничеството, които Отец Паисий заклеймява като най-големият грях – с презрение“.

В обръщението си към кмета на община Банско Иван Кадев, на когото благодари за поканата да присъства на тържественото събитие и отличната организация по отбелязване на датите в почит на Св. Пасий Хилендарски президентът Румен Радев отбеляза, че именно поради тази духовна сила делото на Паисий Хилендаски бе последвано от плеяда последователи, които неуморно преписваха неговата История и кръстосваха неговата земя от край до край, за да пробуждат и за да отекват пламенните слова на Светогорския монах днес в ума и сърцата на българите.

Президентът отправи и специален поздрав към всички ученици и млади хора, коитоизпълниха площад „Възраждане“ в Банско, с думите:

„Вие сте тези, които ни давате увереността, че Паисий Хилендаркси никога повече няма да задава своя въпрос: „…поради що се срамиш да се наречеш българин“.

След това в салона на читалището в Банско се състоя спектакъл посветен на делото и живота на Паисий Хилендарски, в ролята на когото се превъплати актьора Филип Аврамов. Гостите и жителите на Банско бяха дълбоко развълнувани от дарението, което направи директорът на НУ „Пасий Хилендарски “ в Банско Евгения Тренчева. Тя подари специален препис на История Славянобългарска на домакина на Зографския манастир, където преди 260 лета Паисийй е написал История Славянобългарска. Със завета, да остане в библиотеката на обителта, като послание от потомците от неговия роден град. Историята е преписвана от ученици, учители и родители от началното училище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *