Пред фалит! Туроператори дължат още 14 млн. лв. на своите клиенти

Туроператори дължат на своите клиенти още 13 940 000 лева, които помощите до момента не покриват. Туристите трябваше да получат общо 19 140 000 лв. заради отменените си вследствие на пандемията пътувания. Това показва анкета на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение бъдеще за туризма“ (ОБТ), проведена сред 102 членове на организацията.

23 400 туристи пък са прехвърлени по неосъществени пътувания от 2020 г., които няма да могат да се проведат и през 2021 г. Издадени са 19 110 ваучера със срок на валидност една година и още 7900 – за 2 години, пише travelnews.bg.

Според бранша единствената възможност туристите да получат своите пари обратно в кратък срок е създаването на Гаранционен фонд. По думите на председателя на ОБТ Павлина Илиева за създаването му са необходими 69 млн. лв. от държавата като чрез него парите могат да бъдат върнати най-бързо на клиентите. Предвидено е в бъдеще туроператорите и агентите също да се включат с вноски в неговия капитал.

Зам.-председателят на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) Георги Рачев пък подчерта, че

България се отличава с малък процент фалирали туроператори

спрямо други страни. До 2019 г. 18 туроператора у нас са имали максималната застраховка от 1.4 млн. лв. Тази сума обаче вече не била достатъчна. Новите застраховки на туроператорите за 2021 г. ще бъдат на базата на оборота от 2020 г., който при много компании клони към 0. Той бе категоричен, че гаранционният фонд ще даде спокойствие на целия бранш и гаранция, че хората няма да загубят парите си.

„България е една от държавите, отделили най-малко средства за подпомагане на туризма –

едва 6,7% от всички разходи за бизнеса,

констатира Павлина Русева от ОБТ. За сравнение в Хърватия са отделени 498.4 млн. евро за сектора. Дания е отпуснала 200 млн. евро, а Словакия -100 млн. евро. Големите държави като Испания са осигурили 4.25 млрд. евро, Италия – 625 млн. евро, а рекордьор е Франция с 18 млрд. евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *