Предупреждават за рязко покачване на нивото на река Бистрица

Въпреки че вече е 20-ти април, продължават обилните валежи от сняг при надморска височина над 1400 метра. Новата снежна покривка от вчера във високата зона (около 2000 м), е над 50 сантиметра. Общата снежна покривка там е над 200 см, с големи навевки над 400 сантиметра.

Поради ниските температури през месеца, снеготопенето е минимално. При слизане от „Карталска поляна“ към Благоевград, в зоната до махала „Карабелци“, се забелязват множество паднали големи дървета в речното корито, а през реката са монтирани и много мостчета, които са с минимална височина.

Голямото наличие на сняг и непочистеното речно корито са два фактора, които могат да доведат до покачване на водите и причиняване на големи разливи при рязкото затопляне в края на месеца.

Ако се добави и трети вероятен фактор – проливен дъжд (съпровождащ често вятъра от югозапад), ситуацията, може да доведе до голямо бедствие за жителите на махалите в близост до реката и дори да застраши града.

Надяваме се, че институциите, които се грижат за безопасността на гражданите, ще анализират ситуацията и да предприемат необходимите мерки, заявяват от Планинската спасителна служба – Благоевград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *