Прегазилият 2 пъти жена в Самоков отива на съд

Окръжна прокуратура – София внесе в съда обвинителен акт срещу 24-годишния Виктор Делигълъбов, обвиняем за умишлено предизвикана катастрофа с тежко пострадала жена в гр. Самоков, съобщиха от държавното обвинение.

На 10.06.2020 г. Делигълъбов наел автомобил, модел „Ленд Ровър“, марка „Рейндж Ровър Спорт“, за две седмици. Джипът бил технически изправен, с паркотроник и камера за обратно виждане при движение на заден ход, като заснетият от нея образ се предавал на дисплей на арматурното табло.

На 12.06.2020 г. след употреба на наркотични вещества Делигълъбов управлявал автомобила по ул. „Проф. Васил Захариев“ в гр. Самоков. Предприел излизане от паркомясто на заден ход. По същото време 49-годишната Н.Д. – инспектор на „Синя зона“, облечена в светлоотразителна жилетка, тръгнала да пресича пътното платно.

Делигълъбов продължил да се движи с колата назад, без да се убеди, че пътят е свободен. Последвал удар със задната част на автомобила, при който жената паднала. Въпреки това шофьорът продължил да маневрира с колата, в резултат на което на Н.Д. били причинени телесни повреди. Обвиняемият напуснал местопроизшествието, без да окаже помощ на пострадалата жена, оставяйки я да лежи на пътя.

Свидетели на случилото се подали сигнал на тел. 112. След издирване автомобилът и шофьорът били установени. Делигълъбов бил тестван за употреба на наркотични вещества с техническо средство, което реагирало положително на канабис и кокаин.

Пострадалата жена била транспортирана до лечебно заведение. От заключението на изготвената по делото съдебномедицинска експертиза е видно, че на Н.Д. е била причинена тежка травма на гръдния кош с фрактури на ребра, изразяваща се в постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота, както и други травми.

Според автотехническата експертиза по делото, при своевременна реакция и задействане на спирачната система водачът на автомобила е имал техническа възможност да избегне удара.

Обвиняемият Делигълъбов е извършил престъпното деяние умишлено, съобщават от обвинението. Той управлявал автомобила след употреба на наркотични вещества в централната част на града през деня, при наличие на множество участници в движението, включително пешеходци в зоната, в която престоят и паркирането се заплащат. Предприемайки движение назад, той не само не взел необходимите мерки за обезопасяване, но и не се съобразил с предупреждението на работещата система за улесняване на паркирането, която има и звуков сигнал.

На обвиняемия са налагани множество административни наказания за нарушения по Закона за движението на пътищата, включително и за управление на МПС след употреба на наркотични вещества.

Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *