Празникът утре: Концерт за 3 март в Благоевград, „гаре“ и заря за Свободата в Разлог

Община Благоевград ще отбележи тържествено Националния празник на Република България – 3-ти март. Поредица от събития, посветени на 143 години от освобождението на България от османско иго, ще напомнят за героизма на дедите ни.

Тържествата започват на 1-ви март в 10:30 ч. в Регионалната библиотека „Димитър Талев“, където ще бъде организирана изложба на библиотечни документи от фонда „Трети март в слово и образи“. Тя ще продължи до 5-и март. На 2-ри март от 11:30 ч. Детски парламент-Благоевград организира екскурзия „Съхрани българското“ – запознаване с паметниците в Благоевград, които са символи на освобождението.

От 16:30 ч. във фоайето на Младежкия дом възпитаниците от школите към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград ще представят музикално-поетична композиция под надслов ,,На теб, Българийо свещена…“.

В празничния 3-ти март честванията започват в 09:30 ч., когато ще се отслужи панихида за загиналите за освобождението на България от османско иго и ще бъдат положени цветя на паметния знак на майор Иван Павлович Орлински, който се намира в двора на църквата „Въведение Богородично“.

По време на отбелязването на Националния празник на България ще премине и шествие от два лъча, които ще се обединят на площад „Македония“. Първият лъч ще тръгне в 10:30 ч. от Съдебната палата към пл. „Македония“. Ученици от училищата с училищните знамена ще бъдат предвождани от Биг-бенд – Благоевград и ще продължат по улица „Тодор Александров“. Шествието ще спре пред паметника на Гоце Делчев.

От 10:30 ч. в градинката пред централния вход на стадион „Христо Ботев“ ще се състои ритуал по полагане на цветя на паметна плоча в чест на посрещането на руските освободителни войски в знак на признателност. Непосредствено след това ще тръгне и вторият лъч от шествието, предвождан от Представителен духов оркестър на Сухопътни войски на Република България, който ще премине по ул. „Трети март“ и ще стигне до пл. Македония.

Честванията ще продължат с тържествено издигане на националния флаг на Република България. Събитието ще започне в 11:00 ч. на площад „Македония“ в центъра на Благоевград с молебен за здраве и благоденствие на българския народ, отслужен от Негово Високо Преосвещенство Неврокопски митрополит Серафим и благоевградски свещеници. Веднага след издигането на националното знаме кметът на община Благоевград инж. Румен Томов ще се обърне към жителите и гостите на града с тържествено слово. Непосредствено след това ще се извърши протокол по полагане на венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев, намиращ се на площад „Македония“. Водещ на събитието ще бъде Станислав Кимчев.

Програмата, посветена на 143 години от Освобождението на България, продължава с празничен концерт на Рок група ,,Епизод“ и Ансамбъл ,,Пирин“ на площад „Македония“. Концертът започва 11:30 ч.

Регионалният исторически музей-Благоевград е подготвил интересна програма. Освен традиционния безплатен вход, от който ще могат да се възползват посетителите, в 14:00 ч. ще бъде открита и фотоизложбата „Истинската България“ на Асен Великов. В 14:00 ч. благоевградчани ще могат да се насладят на концерта на Вокален ансамбъл „Езерец“ към НЧ „Никола Вапцаров – 1866“.

Община Разлог ще отбележи 143 години от освобождението на България. За поредна година в града ще лумне огънят на свободата, наречен в този край „гаре”, като символ на щастието, вярата и стремежа към свободния дух.

За националния празник на 3 март се организира празнична церемония с тържествена заря-проверка, поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски на централния площад в Разлог. Тя ще започне в 19,00 часа. На любовта към България е посветена празничната програма с участието на мажоретен състав към Танцов клуб „Силвана денс“, Детски танцов състав „Разложанче“ и ТК „Мехомия“, Младежка група за народно пеене и Духов оркестър към Народно читалище „15.09.1903-1909“. Празникът ще завърши със запалването на огъня на свободата и празнична заря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *