По 1500-2000 лв. за фалшива лична карта искали престъпниците

ГДБОП и прокуратурата разбиха схема за фалшиви български и американски документи за самоличност, продавани в интернет, разкриха прокуратурата и ГДБОП. С обвинение и в ареста за 72 часа е посредникът в схемата – мъж от Шумен, съобщиха разследващите.

Обвинението е за съставяне и продажба на американски и български документи за самоличност в интернет. Комуникацията около продажбата е ставала в тъмната мрежа, а разплащанията са били единствено във виртуална валута. Такава е намерена и на обискираните адреси в Шумен, свързани със задържания с инициали Е. И. Освен 1,17343 биткойна, са иззети 13 000 лева, 18 карти за директно теглене на виртуални валути, два мобилни телефона, два лаптопа, хард диск с множество снимки на американски и български документи за самоличност.

„Тепърва предстои да установим, тези документи, на практика, дали са истински или не. На кои американски граждани принадлежат.?За какво точно ще бъдат използвани те?“, каза какво се прави ръководителят на Софийската районна прокуратура Невена Зартова.

Според разследващите, схемата е действала от повече от две години, а задържаният е играел ролята на посредника – лицето за контакт межу производителите, които се издирват, и купувачите на фалшивите документи. Установено е че мъжът е продал над 230 документа за самоличност на територията на България:

„Всичко се е осъществявало в интернет пространството, като са използвали dark net за комуникация между контрагентите, престъпните. Към настоящия момент, имаме информация, че той е продал повече от 230 фалшиви документа за самоличност на територията на нашата страна. Контрагентите, които са купували фалшивите документи, не са само от България.

Имаме информация, че има много случаи, в които чужди граждани са осъществявали връзка с него с цел да купуват документи за самоличност“, обясни директорът на ГДБОП Любомир Янев.

Все още се изяснява цената на фалшивите документи, по обичайната тарифа била между 1 500 и 2 000 лева на парче.

Разследването е започнало по сигнал, получен в Главната дирекция за борба с организираната престъпност, обясни директорът й Любомир Янев: Разследването продължава като се събират доказателства и за хората, изработвали самите фалшиви документи, допълни Янев.

Вчера на територията на Шуменска област се проведе Специализирана операция за противодействие на киберпрестъпността. Пред Радио Шумен Владимир Димитров – експерт в Главна дирекция за борба с организираната престъпност, съобщи, че става въпрос за измами за хиляди левове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *