По две титли за Калейн и Тасева в Бургас

Боряна Калейн от клуб „Левски Триадица“ спечели златните медали на обръч и на топка, сребро на лента и бронз на бухалки на финалите на отделните уреди при жените на държавното първенство по художествена гимнастика за приз „Жулиета Шишманова“, което се проведе в Бургас.

Катрин Тасева също завоюва четири отличия – два златни на бухалки и лента и два сребърни на обръч и на топка. Ева Брезалиева стана трета на обръч, топка и лента, а на бухалки сребърен медал завоюва Татяна Воложанина.

Приз „Жулиета Шишманова“ за най-добър треньор беше връчен на Бранимира Маркова, главен мениджър на национален отбор жени индивидуално, на Марияна Памукова, личен треньор на победителката в многобоя Боряна Калейн. Приз получи и Николай Боев, треньор на победителката в многобоя при девойките Никол Тодорова.

Медалът на шампионката в многобоя беше връчен от трикратната световна шампионка и главен съдия на турнира Мария Гигова.

Тази година беше поставено началото на връчването на един нов приз в този турнир – „Васил Стоянов“, който е за най-добре представилата се бургаска гимнастичка при девойките. Инициативата за този приз е на народния представител Галя Желязкова, която бе осигурила и лична парична награда за победителката.

Първата носителка на приз „Васил Стоянов“ стана Виктория Сахатчиева от клуб „Черноморец“, както и нейната треньорка Мария Калангерова.

В залата присъстваше и съпругата на починалия през миналата година Васил Стоянов – Иванка Стоянова, която беше видимо много развълнувана от учредяването на награда на името на нейния съпруг.

Припомняме, че почетният гражданин на Бургас Васил Стоянов беше личност, която ще остане в историята на спорта в морския град като професионален, дългогодишен спортен ръководител. Стоянов бе заслужил майстор на спорта – човек, който отдаде живота си за развитието на спортната марка „Черноморец“. Той е бивш председател на дружеството по физкултура „Ботев“ (Бургас), с баскетболния отбор на „Черноморец“ (мъже) печели купата на България. В последните си години беше член на федерацията по художествена гимнастика и създател на инкубатора за шампиони – клуб по художествена гимнастика „Черноморец“ (Бургас). Но не се откъсваше и от футбола, като беше член на Сдружението „Бъдеще за Черноморец“, както и активно присъстваше на стадиона.

Следващата седмица е голямото състезание в София тази година – Световната купа по художествена гимнастика „SOFIA WORLD CUP“. Публика в „Арена Армеец“ няма да има.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *