Последно раздаване на мандата, тръгват консултации с партиите за ЦИК

Конституционната процедура за съставяне на правителство е към своя край. Точката ще сложат от БСП, които в сряда трябва да получат третия мандат от президента Румен Радев. Това ще стане от 11.00 часа на „Дондуков“ 2. На извънредно заседание на Националния съвет на червената партия на 1 май обаче червеният пленум реши, че веднага ще върнат мандата.

На извънредно заседание на Националния съвет на червената партия на 1 май обаче червеният пленум реши, че веднага ще върнат мандата.

Така на свой ред

държавният глава ще трябва да издаде два указа

С единия да разпусне НС и да насрочи нови избори, а с втория – да назначи служебен кабинет. Първият работен ден след Великден обаче няма да е по-спокоен откъм политически страсти. Още в същия ден, но следобед, Радев започва консултации с партиите в парламента за състава на бъдещата ЦИК. Според последните промени в ИК тази комисия трябва да се разпусне, а новата трябва да бъде назначена изцяло от президента. В тази връзка в понеделник той одобри правила, които със свой указ дори бяха обнародвани. Така партиите имаха само ден и половина да си изберат кандидати, които да номинират.

От самите правила става ясно, че те са били изготвени от работна група още на 1 май. Според тях ще се спази съотношението на партиите в НС, а за да се изчисли коя партия колко човека ще има в ЦИК, е използван методът Хеър-Ниимайер. Така коалицията ГЕРБ – СДС ще има 4-ма членове, „Има такъв народ“ и коалиция „БСП за България” ще с по З-ма, ДПС и „Демократична България“ съответно с по 2-ма представители, а коалицията „Изправи се! Мутри вън!” – само с 1.

При консултациите при Радев

всяка партия трябва предостави нужните документи

в това число мотивирано писмено предложение, декларации за съгласие от кандидатите, заверено от кандидата копие от диплома за завършено висше образование, като задължително трябва да бъде поне магистър, а препоръчваните специалности са право, математика, информатика, компютърни науки, политически науки или социология. Наред с това кандидатите трябва да предоставят и писмено съгласие, че могат да бъдат проверени за принадлежност към ДС.

Още на консултациите партиите ще трябва да се договорят кой ще влиза в ръководството на ЦИК, като всяка от тях има право на един представител в него. Изрично е посочено, че за шеф, зам.- председатели и секретар не могат да бъдат назначени лица от една и съща партия. В случай, че не се постигне консенсус за председател и секретар, ще има жребий. Онези партии, които нямат председател и секретар, ще получат по един заместник. Всички предложения за кандидати трябва да се публикуват на сайта на президента на следващия ден след консултациите.

Едва след това те ще бъдат проверявани за принадлежност

към службите, а комисия ще провери дали всички подадени от тях документи отговарят на изискванията за стаж, образование и други. На следващ етап е предвидено изслушване на кандидатите, което ще се предава онлайн, а всеки от тях ще има право на изложение от 10 минути. След това държавният глава ще издаде и указ за назначаването на ЦИК. След това членовете на ЦИК ще подават декларация за конфликт на интереси и за имущество.

ИМВ ще предложат Росица Матева, другите мълчат

От „Изправи се. Мутри вън“ ще предложат Росица Матева за зам.-шеф и член на ЦИК. Това заяви шефката на ПГ на ИМВ Мая Манолова в лайф във Фейсбук. В момента Матева е шеф на Обществения съвет към ЦИК. Манолова аргументира избора на Матева с това, че е доказан експерт, адвокат с над 30 г. практика, минала е през всички звена на изборната администрация – като е била член на СИК, РИК, а от 2014 до 2019 и член на ЦИК. Манолова коментира, че се надява и останалите партии да предложат такива опитни хора и не разбира защо крият своите предложения. По думите й процедурата трябва да е публична и открита.

Според Манолова новият шеф на ЦИК трябва да е почтен, с добро име и опит. Според нея именно това трябва да е водещо, а не кой е първа политическа сила. Повод за коментара й е изявлението на премиера в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, според когото именно ГЕРБ като първа сила на последния вот трябва да получи мястото на председател на комисията.

Манолова поясни, че предишният състав на ЦИК бил позор. Даде да се разбере, че няма да подкрепят кандидатура на ГЕРБ за шеф на ЦИК. „Ако съдим по досегашните номинации на ГЕРБ, ние не бихме подкрепили лице, което не се ползва с общественото доверие или вече се е провалило в организацията на изборите“, каза тя.

Относно възможността за жребий в процедурата за избор на ръководство на ЦИК Манолова поясни, че те са най-малката партия и няма да участват в него. Поясни, че те имат право само на един член в ЦИК и затова ще предложат Матева за зам.-шеф. Според процедурата онези партии, които нямат избран председател или секретар, задължително получават по един заместник в ЦИК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *