Половин милион стягат куфарите за празниците

Общо 500 000 българи ще пътуват по Великден и Гергьовден, за да изкарат празниците в къща за гости или спа хотел в страната. Това съобщи Румен Драганов, шеф на Института за анализи и оценки в туризма.

Още 30 000 нашенци пък ще стегнат куфарите, за да посетят някоя чужда държава. В повечето случаи това ще са съседни страни – Гърция, Сърбия, Македония. Към Румъния тази година няма интерес. Причината са изключително строгите противоепидемични мерки в северната ни съседка, включително вечерен час, обясни Драганов.

Затова пък и тази година нашенците ще заложат основно на Гърция. Очаква се натам да поемат около 20 000 българи. Гърция има най-тържествените великденски служби и това е една от причините да привлече интереса на българските туристи, обясни Драганов. Българите ще се насочат към градове като Солун, Серес и Кавала, както и към по-малките морски курорти.

По думите на Драганов екскурзиите до екзотични дестинации не са обвързани с конкретни празници като Великден или Гергьовден.

У нас пътуващите по Великден и Гергьовден ще отседнат предимно в къщи за гости, малки семейни хотели, спа, уелнес и балнеохотелите, в планинските и морските курорти, пише „Телеграф“.

Само за Великден ще пътуват в страната около 200 000 нашенци. Заедно с Гергьовден, който е едва три дни след Възкресение, общият брой на пътуващите ще стигне около половин милион.

Около 90 000 българи пък ще слеят двата празника. Така, заедно със събота и неделя, те ще могат да се насладят на 10-дневна ваканция. Обикновено празниците сливат хора със свободни професии – адвокати, лекари, зъболекари, обясни Драганов. Много от тях ще се възползват от почивните дни, за да отседнат в своя втори дом в планински или морски курорт.

Близо 80 милиона лева ще похарчат нашенците у нас и в чужбина за двата празника. Средният разход на човек за почивка в страната е 140 лева. В тази сума се включва транспорт, нощувка, храна. Така българите, които ще изберат да останат у нас, ще похарчат общо 70 милиона лева за Великден и Гергьовден. А тези, които отскочат в някоя съседна държава, ще пръста общо около 9 милиона лева. Техните разходи ще бъдат в размер средно 285 лева на човек.

По Великден у нас очакваме да дойдат и общо около 30 000 чужди туристи. От Румъния ще посрещнем около 4500 гости, които традиционно отсядат в хотелите по Северното Черноморие. Чакаме и 8000 гости от Сърбия, които ще се насочат основно към София и другите големи градове. Гостите от Гърция и Македония ще бъдат общо 3000. За почивката си те ще изберат някой град от Югозападна България – Сандански, Кюстендил, Банско, Гоце Делчев, Петрич. Чужденците, които ще дойдат у нас, ще похарчат средно по 250 евро на човек. При 30 000 очаквани гости това прави общо 7,5 милиона евро.

Всеки втори хотел няма да отвори

Половината хотели няма да отворят за Великден и Гергьовден, заяви Румен Драганов. А за предстоящия летен туристически сезон 30% от местата за настаняване ще останат затворени за гости.

По Великден и Гергьовден напливът към родното Черноморие няма да е много голям. Хотелите там се готвят да посрещнат около 7000 гости.

Според Драганов въвеждането на COVID-стаите от миналата година не е добро решение, по-целесъобразно било да има карантинни хотели. По думите му за тази цел трябва да се използват ведомствените станции на МС, МО, МВР и Народното събрание. Трябва да вземем пример от Гърция. Тя няма ведомствени станции като нас, но плаща хотела на карантинирани, обясни още експертът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *