Полицейски инспектор атакува заповедта на вътрешния министър, с която бе отстранен

Полицейски инспектор атакува заповедта на вътрешния министър, с която бе отстранен

Благоевградският полицейски инспектор Борис Шопов обжалва в съда заповедта на вътрешния министър, с която бе временно отстранен от работа. Причината за крутите мерки е дисциплинарната проверка, която бе образувана спрямо него, след като наби ученик от 12-и клас в Езиковата гимназия на 1 октомври миналата година.

До саморазправата пред блок 7 в кв. „Запад“ се стигна заради изхвърлен фас на земята от страна на ученика Кирил Златарски, който бил заедно със своя съученик Кристиян, син на кмета на Благоевград. След инцидента започна разследване от Районна прокуратура и паралелна дисциплинарна проверка в МВР за уронване престижа на службата.

На 15 октомври вътрешният министър Бойко Рашков издава заповед за временно отстраняване на полицейския инспектор от заеманата длъжност – дежурен в дежурната част на ОД на МВР – Благоевград и се разпорежда да бъдат иззети служебното му оръжие, карта и личен знак. Борис Шопов обжалва министерската заповед пред Административен съд. Делото е разгледано от съдия Димитър Узунов, който след анализ на събраните доказателства счита заповедта на вътрешния министър за законосъобразна.

Изводът, който се налага, е, че полицейският инспектор, който като служител в дежурната част на ОДМВР осъществява контрол и извършва действия по ръководство и спрямо служители, проверяващи сигналите от номер 112, може да задължи служителите за извършването на определени или допълнителни действия, да изиска информация, да докладва на ръководството за извършеното, да даде оценка на нивото на извършената проверка и т.н.

В тази група полицейски служители несъмнено попадат и двамата служители от звеното за „Охрана на обществения ред“ при Първо РУ – Благоевград, изпратени за проверка на сигнала за инцидент с Борис Шопов. Те още не са дали писмени сведения във връзка с образуваното дисциплинарно производство, а заеманата от Шопов длъжност му дава възможност за влияние конкретно върху двамата служители, произтичащи от посочените правомощия. С тези мотиви жалбата на полицейския инспектор е отхвърлена като неоснователна. Решението подлежи на обжалване пред ВАС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.