Политолог: В България дебат за политиката няма, разделили сме се на фен клубове

„Ясно е, че в България дебат за политиката няма. Разделили сме се на фен клубове точно както във футбол“. Това коментира пред БНТ политологът доц. Стойчо Стойчев.

По думите на Стойчев не трябва да се прекрачва добрият той в противопоставянето между институциите. „Когато възникнат конфликти, трябва да търсим тяхното институционално разрешение. През последната година видяхме, че се търсят опити конфликтите да не се решават институционално. В такава обстановка трябва да имаме помирител, а не обединител“, каза Стойчев. Според него президентската институция вече не е център на баланс, а страна в конфликта.

По думите му управлението на Борисов е показало, че под натиска на улицата може да се сменят министри. „Той се стремеше да отговаря на всякакви разнопосочни искания, търсейки баланс. В крайна сметка цената на изкарването на този мандат не е висока и това го доказват социологическите проучвания“, добави политологът. Все по-вероятен става вариантът правителството да бъде подкрепено от малко партии в парламента, каза доц. Стойчев. Той изрази съмнение, че формациите, които се обявяват за алтернатива, са нещо ново. Относно гласовете от чужбина той заяви: „Акцентът трябва да бъде върху българските диаспори в чужбина, защото това са стратегическите общности зад граница“.

Според неговият колега проф. Антоний Тодоров предизборната кампания вече е започнала. „Утре просто ще бъдат поставени някакви граници. Изказването на президента вчера е част от историята на противопоставяне между президента и премиера“, каза той. Тодоров заяви, че залогът на тези избори е дали правителството ще бъде с ГЕРБ или без ГЕРБ. Той не изключи възможността следващият парламент да не може да формира правителство и да се стигне до нови избори. По думите на Тодоров опозицията е малка и раздробена. Политическите партии се обръщам към всички в обществото. „Заличаването на разликите ще попречи на информирания избор.“, заключи той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *