Ползи и вреди от консумацията на зелев сок

С настъпването на зимата у нас популярен става един продукт – киселото зеле. Миризмата и уханието му могат да се усетят почти навсякъде. Който е правил кисело зеле знае, че за консумация става не само то, но и зелевият сок, който се образува в бидона.

Сокът от кисело зеле всъщност е саламурата, в която е ферментирало зелето при приготвянето му. Консумацията му носи различни последствия за организма.

Ползи от сок от кисело зеле

Въпреки че могат да бъдат с високо съдържание на натрий, киселото зеле и сокът от кисело зеле са свързани с ползи за здравето, тъй като се считат за ферментирали храни. Произведеното в търговската мрежа кисело зеле и сокът от него се предлагат и във варианти с ниско съдържание на натрий.

Съдържа много пробиотици

Процесът на ферментация прави сока от кисело зеле богат на естествени млечнокисели бактерии и пробиотици. Пробиотичните бактерии на млечната киселина са свързани с няколко хранителни ползи, като подобряване на червата и цялостното здраве.

Поради тази причина много хора пият сок от кисело зеле, вярвайки, че той може да помогне за подобряване на стомашно-чревните функции и облекчаване на храносмилателни проблеми като запек.

Въпреки това няма твърде много изследвания за действителните ползи от сока от кисело зеле за червата или който и да е друг аспект на здравето. Необходими са повече проучвания, за да се оцени как консумацията на зелева чорба влияе на червата и цялостното здраве.

Сокът от кисело зеле съдържана витамин С

Витамин С е мощен антиоксидант, който играе важна роля за здравето на вашата кожа, кости и съединителна тъкан. Помага на вашите тъкани да заздравяват и също така ви помага да абсорбирате желязото.

Много плодове и зеленчуци са с високо съдържание на витамин С. Киселото зеле и сокът от него са с особено високо съдържание на витамин С.

Евентуални вреди от сока от кисело зеле

Ако възнамерявате да пиете сок от кисело зеле, първо трябва да имате предвид няколко неща.

Зелевата чорба съдържа много сол (натрий)

Киселото зеле и сокът от кисело зеле обикновено се консервират със сол, което означава, че често са с високо съдържание на натрий.

Приемането на твърде много сол може да увеличи риска от сърдечни заболявания, според Американската сърдечна асоциация. Ако вече сте изложени на висок риск или страдате от сърдечно заболяване, може би трябва да ограничите натрия в диетата си до 1500 милиграма на ден.

Зелевата чорба може да ви докара разстройство

Поради високата концентрация на пробиотични бактерии в сока от кисело зеле е възможно да изпитате храносмилателни симптоми, когато го пиете. Хората съобщават за диария и болки в стомаха като странични ефекти от пиенето на прекомерно количество зелева чорба, пише zdrave.to. Помислете да ограничите консумацията на сок от кисело зеле, ако получите подобни симптоми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *