Позната билка бори най-сериозните заболявания

Позната билка бори най-сериозните заболявания

Познаваме добре напитката от билката цикория, която много хора предпочитат да пият вместо кафе сутрин. За разлика от кафените зърна тя не съдържа кофеин, поради което може да се използва от хора с хипертония, патологии на стомашно-чревния тракт, кръвоносните съдове и сърцето, пише zdrave.to.

Ползите от цикорията за организма обаче не се ограничават до имитация на вкуса на кафето. Тази напитка много често се използва с лечебна цел и служи за добра профилактика на много заболявания.

Ето някои от най-полезните ѝ свойства:

Подобрява храносмилането

Цикорията оказва чудесен ефект върху храносмилането, тъй като съдържа инулин, който е мощен пребиотик. Той е много полезен в борбата с редица проблеми с храносмилането и червата, като рефлукс, лошо храносмилане и киселини.

Подобрява здравето на сърцето

Инулинът е полезен не само за храносмилателната система, но също така намалява нивото на “лошия” LDL холестерол в организма – една от основните причини за атеросклероза и високо кръвно налягане, тъй като блокира притока на кръв.

Предотвратява рака

Доказано е в редица научни изследвания, че екстрактът от цикория потиска растежа на туморите. Този ефект се дължи на фруктаните в цикорията, които имат антитуморни и антиоксидантни свойства. Според д-р Марсел Роберфроид от Католическия университет в Льовен, Белгия, полифенолите и фитохимикалите в цикорията също имат положителен ефект върху профилактиката на рака на гърдата и дебелото черво.

Помага за отслабването

Тиаминът (В1) превръща мазнините, протеините и въглехидратите в енергия, рибофлавинът (В2) разгражда мазнините, допринасяйки за загуба на тегло. Цикорията съдържа и активните вещества тритерпени, които са катализатори на метаболитните процеси, което също подпомага отслабването. Цикорията съдържа и пектин, който намаляване чувството на глад.

Укрепва имунната система

Цикорията има редица ползи за здравето, които я правят мощен стимулант за имунна система. Това растение съдържа активни съставки, които действат като антиоксиданти, като допълнително премахват свободните радикали от кръвта. Това намалява риска от развитие на редица заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.