Пожарът край Сандански продължава да бушува

Пожарът над санданското село Петрово продължава да бушува. Огнената стихия в Югозападна България отне живота на двама горски служители, които участваха в потушаването на пожара край Сандански.

В общините Петрич, Сандански и Кресна е ден на траур.

От днес със заповед на министъра на земеделието се забранява паленето на стърнища на земеделските площи. Това беше решено снощи на спешна среща, свикана от премиера Стефан Янев.

„Призивът е към всички граждани, към всички българи, независимо дали са овластени с власт, като започнем от области, общини , кметове на кметства, съответните служители на горски стопанства, на пожарната, военни и т.н. Призивът ми е към всеки български гражданин – бъдете бдителни и с вашата дейност не позволявайте да се получават условия за създаване на пожари“, каза Стефан Янев, който и изказа съболезнования на семействата на загиналите.

Съболезнования на семействата, близките и колегите на горските служители изрази и президентът Румен Радев. Рано сутринта група горски служители за пореден ден се качиха в планината, за да помогнат на противопожарните служби, които цяла нощ опитват да овладеят огъня.

Вятърът в района утихна, а температурите се понижиха, информира Нова телевизия.. Според огнеборците сега е най-подходящият момент пожарът да бъде овладян. Няма опасност за селото, в което хората са спокойни, не се говори за евакуация.

Пожарникари, горски служители и военни продължават гасенето на пожари и през днешния ден. В гасенето се включват и доброволци. Традиционно в следобедните часове след 15 ч. ситуацията се усложнява. А днес се очаква освен горещо време, да има и силен вятър. Това каза гл. ком. Николай Николов, директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. 188 пожара горят в страната, но те са локализирани.

Той призова хората отново да бъдат внимателни и да не палят огньове.

„Изключително внимание. Даже и температурите да паднат, изсушаването остава. Силният вятър е сериозен проблем за нас. Да бъдем внимателни при почистването на земите“, обясни той пред БТВ.

Голям пожар избухна вчера в село Старосел, където изгоряха няколко къщи. Хората разказаха, че са се справили със собствени сили, пълнейки вода с кофи. Те се възмутиха, че са дошли шест пожарни, но не във всички тях е имало вода. Това е било така, защото огнеборците са били отзовани от друг пожар.

Частично бедствено полужение ще бъде обявено в Хисаря, потвърди кметът Пенка Ганева. Тя се надява държавата да съдейства на хората, чийто къщи пострадаха.

В опит да потушат един от пожарите в страната загинаха двама горски служители. Официалната власт изказа съболезнования на техните близки.

Премиерът Стефан Янев свика спешна среща в Министерския съвет във връзка с трагичния инцидент, при който в пожара край санданското село Петрово загинаха двама служители на Югозападното държавно предприятие – Благоевград.

„В тази връзка изказвам искрени и дълбоки съболезнования на семействата и близките на загиналите! За съжаление, не можем да върнем изгубените животи, но е задължително да предприемем необходимите мерки за предотвратяване на подобни трагични инциденти“, каза той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *