Пожарът до границата ни със Северна Македония е овладян

Пожарът в близост до границата ни с Република Северна Македония е овладян. Опасността пламъците да се прехвърлят на наша територия е под 10%. В това ме увери екипът български пожарникари, които помагат за гасенето на пожара в Република Северна Македония. Това заяви по време на брифинг в пограничното село Габрово директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

Той добави, че работата на българските пожарникари в РСМ се оценява високо. „Докладите сочат, че нашите пожарникари се справят много добре, запазили са две села от опожаряване”, посочи той.

„Границите на пожара са на около 4 км от нашата територия, активните огнища са на 7.5 км. Нашият изнесен пост от 25 пожарникари, които вчера се включиха в помощ на колегите си от Северна Македония, има за задача и да пази източния фронт на пожара, за да не обхване България. Денонощно е наблюдението по границата от Гранична полиция“, обясни гл. комисар Николов. Той допълни, че от наша страна 75 човека са разположени равномерно по 13-километровия фронт на пожара. Те имат за задача да наблюдават и подпомагат дейностите на булдозера, който превантивно разширява пътя, за да бъде бариера, ако пламъците достигнат до граничната линия.

Главен комисар Николай Николов информира още, че вса под контрол 18 пожара в цяла България – в Хисарско, Петрово и Голешево, Велинград, Кърджали, Хасково, Пернишко, както и 4 пожара в Кюстендилско. Според него поне до 13 август има сериозна опасност от възникване на пожари, поради високите температури.

От своя страна областният управител на Благоевградска област Николай Шушков също потвърди, че засега няма опасност пожарът да премине на българска територия, но все пак ситуацията се следи, а противопожарните служби са в готовност да реагират незабавно.

Инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие информира медиите: „Основните огнища на пожара в Република Северна Македония са три. Тежка е ситуацията в нашата съседка, но на този етап няма основания за притеснение от българска страна. Вече не се виждат пушеци и огньове“.

„Пожарът край санданските села Петрово и Голешево вече е ограничен, обстановката е спокойна“, съобщи още инж. Дамян Дамянов. Тази сутрин служителите на ЮЗДП са преминали инструктаж и вече са на терен.

„Работата по ликвидиране на огнищата на пожара продължава със съвместните усилия на няколко институции. На място са 80 служители на Югозападното държавно предприятие – Благоевград, 20 пожарникари, 30 военни и доброволци. През нощта е имало проблеми само по единия фронт на пожара, но те са преодолени“, каза Дамянов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *